2017. jan 18.

Amikor a péniszcsont elveszett

írta: Göbölyös N. László
Amikor a péniszcsont elveszett

osso-min.jpg

A férfi az evolúció során elvesztette péniszcsontját, valószínűleg a monogámia miatt – írja La Repubblica.

A csont, amely megtalálható legközelebbi rokonainknál, a csimpánzoknál és a bonobóknál, 100 millió évvel ezelőtt az embernél is megvolt.

A londoni University College kutatói szerint a baculumnak nevezett csont értékes segítséget adott a férfiaknak a reprodukciós versenyben a poligámia idejében.

Sok közeli rokonunknál, az emlősöknél, a kutyánál a pénisz belsejében van egy csont, amely párosodás alatt hosszú ideig keményen tartja. A fejlődés során azonban nemcsak az embernél, hanem egyes állatfajtáknál, például a lovaknál is teljesen eltűnt.

Az angol kutatók kapcsolatot kerestek a baculum jelenléte, változó hosszúsága és a reproduktív magatartások között. Az adatokból kiderült, hogy a baculum megléte, és az aktus tartama között a poligám állatoknál és azoknál, amelyeknél a reprodukció az év meghatározott periódusában következik csak be.  Ez arra utal, hogy a csontnak azoknál az állatoknál van alapvető szerepe, ahol erős verseny létezik, és ahol a közösülés hosszabb időtartama nagyobb sikert eredményez.

Ez a szerepe nincs meg az embernél és a monogám emlősöknél, amennyiben lehetőségük van rövidebb és gyakoribb párosodásra – vélik az angol tudósok.

Szólj hozzá

evolúció biológia pénisz ember anatómia