2017. jan 21.

Aggasztóan ébredezik Európa legnagyobb vulkánja

írta: Göbölyös N. László
Aggasztóan ébredezik Európa legnagyobb vulkánja

solfatara.jpg

Két évvel ezelőtt a Nápolyi-öbölben töltöttük vakációnkat. Szállásunk Pozzuoliban volt egy hegy tetején, egyik oldalról a Vezúvra láttunk, a másikról a gyönyörű kék tengerre. Szállodánk alatt mintegy 500 méterrel gőzölgött a nagy tűzhányónál is félelmetesebb krátervölgy, a Solfatara, amelyet már az ókorban is a pokol kapujának tartottak. A föld érezhetően süppedt lépteink alatt, egyes pontjainál embernyi füstök törtek fel, egy nagyobb, elkerített helyen pedig ott bugyogott szemünk előtt az ezer fokos láva. Elemi erejű félelem vett erőt rajtunk.

A Solfatara része Európa legnagyobb vulkánjának, a Campi Flegreinek, amely elérkezhet a kritikus pontjához. A föld kidagad, a magma jön felfelé, és a belső hőmérséklet növekszik. Ma még minimális értékekről van szó, a kitörés nem azonnali. De az ellenőrzést sűríteni kell – írja a La Repubblica.

A kutatók megpróbálták megtalálni azt a pontot, ahol a magma és a gáz feltörhet, és instabillá teheti az ember zónát. A kritikus pillanat elérésekor a magma nagymennyiségű gőzt enged ki, amely felpuhítja a sziklákat. Ennek két következménye lehet: a kitörés, vagy a magma viszkozitásának növekedése, amely véget vet a feljövésének.

Bizonytalan marad tehát, mi történik a világ egyik legveszélyesebb szupervulkánjával, amely 39 ezer évvel ezelőtt az utóbbi 200 ezer év legnagyobb kitörésének színhelye volt. Hamuja egészen a mai Moszkváig belepte Európát, blokkolta a Nap sugarait, és 2 ezer évig tartó vulkáni telet eredményezett. Egyes elméletek szerint hozzájárult a neandervölgyiek kipusztulásához.

Annak a több mint egymillió embernek, aki a katlan környékén él, van oka a nyugtalanságra. 2012-ben ugyanis a riasztás fokozata zöldből sárgára váltott.

A magma jelenleg feljött a felszíntől 3-4 kilométerre. Ebben a mélységben volt az 1538-os, Monte Nuovónak nevezett utolsó kitörése előtt is. Pozzuoli Solfatara gázainak elemzése azt mutatja, hogy a magmát tartalmazó medence körüli kövek melegszenek és egyre több vízpárát bocsátanak ki.

„A magma lehetséges közeledését a kritikus ponthoz magyarázhatja a talaj deformálódása – magyarázta Giovanni Chiodini vulkanológus – valamint az utolsó időben szaporodó rengések és a hőre érzékenyebb gázok növekedése.”   

A nápolyiak jobban tarthatnak a Campi Flegreitől, mint a Vezúvtól A katlan formája ártatlannak mutatja. Átmérője 12 km, félig a szárazföldön terült el, félig a Pozzuoli-öbölben, és tele van kis füstölgő nyílással.  A történelem során a katlan mindig kidagadt, vagy beesett, mintha lélegzett volna. Pozzuli római piacán egyes oszlopok tele vannak kagylókkal, ami azt bizonyítja, hogy volt idő, amikor víz alá kerültek. A Monte Nuovo-i kitörés után a katlan egy kissé behorpadt, de az 50-es évektől újra elkezdett emelkedni. 1982 és 1985 között a föld csaknem két métert emelkedett és a rengések miatt Pozzuoli lakosságát egy alkalommal evakuálni is kellett. 2005-től újabb 40 centiméteres emelkedést regisztráltak a Cosma Sky Med műholdjai. Kis földrengések jelzik, hogy óriás ébredezik.

„Ez olyan lenne – magyarázta Giuseppe di Natale, az INGV, a világ legrégibb vulkánkutató központjának igazgatója – mint egy nagy meteorit becsapódása. Ritka és katasztrofális esemény….”

Fotó: Benke Rita

Szólj hozzá

természet vulkán geológia Nápoly Campi Flegrei