2017. jan 27.

Nefertári lábai

írta: Göbölyös N. László
Nefertári lábai

nefertari.jpg

A torinói Egyiptom-múzeum őriz két lábat, amelyek nagy valószínűséggel Nefertárié voltak. A Plos One hozta nyilvánosságra a nemzetközi szakcsoport vizsgálatának eredményét.

II.Ramszesz fáraó feleségének maradványait 1904-ben találta meg Ernesto Schiaparelli a Királynők Völgyében a QV66 jelzésű sírban, Luxor közelében. Amikor az olasz régész belépett Nefertári sírjába, valószínűleg ő volt a világ legboldogabb embere. Miután lement egy lépcsőn egy előszobában, majd a halottas kamrában találta magát, amelynek közepén négy oszloppal körülvéve ott volt a szarkofág. A faládára a vízszivárgás miatt lehullott a vakolat, de az épen maradt részeken a freskók a túlvilágot ábrázolták. Csodálatos színeikkel megvilágították a kamrát. Téglavörös, zöld, okker színben pompáztak, a mennyezet kékje aranycsillagokkal volt teleszórva. A dekorációi és a legnagyobb fáraókat ábrázoló freskók arra engedtek következtetni, hogy királynői sírról van szó. A falakon a magánhangzók nélküli hieroglifákon a „Nefertári, Mut szeretett társnője” feliratot lehetett olvasni. Mit a tengerek, az élet kezdetének istennője volt az egyiptomi hitvilágban.

A torinói múzeumban megtekinthető a sír kicsinyített mása.

Nefertári Kr.e. 1293-ban született és 1253-ban halt meg, II. Ramszesz uralkodásának 25. évében. Mindig a férjével egyenlő magasságúnak ábrázolták, ami annak a jele, hogy nagy megbecsülésnek örvendett. Abu Szimbelben, ahol valószínűleg meghalt, a kisebbik templomban, amelyet a férje neki szentelt, látható egy szobra.

Az asszony tudott olvasni, írni, leveleket írt III. Hattuszili hettita király feleségének egy megkötendő békeszerződésről, amelyet a férjekkel is aláírattak volna. Sírja méltó volt hozzá. Sajnos, amikor Schiaparelli belépett, a sírt már kifosztották. Ottmaradt a szarkofág kőfedele, egy farésze és a csontok, amelyeket a york-i egyetem kutatói vizsgáltak meg vegyi, antropológiai és genetikai szempontból is. Ennek alapján megállapították, hogy kb. 40 éves nő maradványai voltak, aki 165 cm magas volt, egy kicsit magasabb a korabeli nőknél. A lábakat a Kr.e. 13- században használt anyagokkal balzsamozták be. Ennek alapján nagyon valószínűnek tartják, hogy a lábak Nefertáriéi voltak.

Szólj hozzá

történelem régészet Olaszország Egyiptom Nefertári