2017. jan 28.

Gázlovagok fenyegetik Robin Hood fáját

írta: Göbölyös N. László
Gázlovagok fenyegetik Robin Hood fáját

major128.jpg

Ezeréves tölgy a sherwood-i erdőben.  Súlya 23 tonna, átmérője 10 méter. És egyedülálló  történet fűződik hozzá. Ágai között rejtőzködött a néphit szerint Robin Hood „víg cimboráival.”

A fát két évvel ezelőtt „Anglia legszeretettebb fájának” választották, de most veszélybe került. A „rossz ember” azonban ezúttal nem a nottinghami seriff, hanem az Ineos nemzetközi vegyi vállalat, amely engedélyt kapott, hogy a sherwoodi erdőben gáz után kutasson mélyfúrásokkal.

A Föld Barátai és a más környezetvédő társaságok azzal fenyegetőznek, hogy Robin Hood módszereivel fogják elűzni a betolakodókat.

„A tesztek, amelyekkel meg akarják vizsgálni, hogy van-e gáz, a fától 100 méterre történik. Mindent megteszünk, hogy ezt megakadályozzuk, miután a nagyipar nem akar tanulni a múltból” – mondta egy aktivista. 

Az Ineos még nem kezdte meg a munkát, csupán megkapta az engedélyt, hogy belefogjon a „shale gas”, a föld alatti porózus sziklákba beágyazódott gáz kutatásába.  Ez a technológia nagyon vitatott. A két, 2011-ben végzett teszt, amelyet Blackpool mellett végeztek, volt az oka a környezetvédők szerint az ezt követő kisebb földrengéseknek a térségben. Hasonló kísérő jelenségek ellenére Yorkshire és Lancashire között  is folynak ilyen kísérletek. A társaság szerint ostobaság lenne a föld alatt hagyni ezt a kincset és ígérek, hogy megkímélik a fákat. A környezetvédők azonban nem hisznek nekik és kitartanak amellett, hogy a Nyugatnak tiszta, megújuló energiaforrásokra van szüksége.

Robin Hood létezéséről a mai napig viták folynak, hiszen az utókor csak népballadákból, majd különböző színes történetekből értesült a törvényen kívüli elszegényedett nemesről, aki hűségesen szolgálta a fogságba esett Oroszlánszívű Richárd királyt és harcolt a trónbitorló János herceg (a későbbi Földnélküli János király, a Magna Charta kibocsátója) és kiszolgálói ellen. Az is elképzelhető, hogy több létező személyből gyúrták össze a nemes lelkű útonálló alakját, akinek mítoszát máig erősíti a mozi olyan sztárokkal, mint Douglas Fairbanks, Errol Flynn vagy Kevin Costner. Magyar médiatörténeti érdekesség, hogy az első nyugati sorozat, amit a magyar televízió vetített a 60-as évek elején a Lindsay Anderson rendezte Robin Hood tucatnyi epizódja volt, Richard Greene-nel a főszerepben, aki magyarul Bodrogi Gyula hangján szólalt meg.

 

 

 

Szólj hozzá

történelem környezetvédelem legenda Anglia Robin Hood