2017. ápr 07.

Ai Wei Wei a menekültekért

írta: Göbölyös N. László
Ai Wei Wei a menekültekért

wei-k0uh--620x349_abc.jpg

A világhírű kínai ellenzéki művész, Ai Wei Wei a menekültek drámájáról gondolkodtatja el az embereket a Prágában kiállított Law of The Journey című installációjával.

A Trade Fair Palace nagytermében felállított mű egy hatalmas, 70 méteres medencéből és 250 felfújható figurából áll, amelynek mottója: „Nem menekült-, hanem emberi válság van és ennek a válságnak a kezelési módjával elvesztettük a legalapvetőbb értékeinket” – idézi a művészt az ABC.

A medencében gumiból készült emberi figurák láthatók, akik azoknak a bizonytalan sorsát ábrázolják, akik a háború és az éhezés elől menekülnek. Egyes figurákon mentőöv van, mások csak derékon felül láthatók, vagy csak a fejük látszik, mutatva tehetetlenségüket az őket elnyelő tengerrel szemben.

Ai Wei Wei felelősségérzete hívja fel a Nyugatot, arra, hogy „gondolja át, mit jelentenek az emberi jogok, az emberi méltóság és meddig élhet az az ország, amely nem vesz tudomást a többiről. A menekültek problémája globális probléma, több rétegű politikai probléma, amely nem szűnik meg. A helyzet rosszabbodik.”

Az installáció üzeneteket is tartalmaz több nyelven. Az egyik: „Az ember extázisban és a fuldokló ember, mindketten égnek emelik a karjukat.”

A művész azon a véleményen van, hogy „normális dolog, hogy az emberek annyira félnek, hogy életüket megzavarja egy idegen, vagy valaki, aki számukra nem annyira ismert helyről jön és akit úgy festettek le, hogy veszélyes, de humanitárius szemszögből, ha azt látjuk, hogy valaki áldozat vagy kétségbeesetten keres egy békés helyet, és nem fogadjuk el, az igazi válságban nem ő van, hanem azok, akik nem vesznek tudomást róla.”

A kiállítást, amely 2018 januárig látható, a szervezők úgy határozzák meg, mint „epikus deklarációt az emberi létről, a művész empátiája és morális nyugtalansága kifejezését egy folytatólagos pusztulással szemben.”

Ai Wei Wei első kiállítása Prágában a múlt évben volt, akkor a kínai állatöv 12 állatát mutatta be. Az állatok aranyozott, termikus takarókba voltak burkolva, tiltakozásul a menekültek szenvedései ellen Európában.

Az aktivista művész Kínában bírálta a korrupciót és harcolt a szabadságjogokért. 2011-ben letartóztatták és 31 napot töltött börtönben, miközben nyomoztak egy feltételezett adócsalása ügyében. Azóta emigrációban él.

Szólj hozzá

képzőművészet menekültek installáció Kína Csehország Ai Wei Wei