2017. ápr 21.

Borsőrmester újjászületése

írta: Göbölyös N. László
Borsőrmester újjászületése

055652638-17c6a539-68dc-419c-a2a3-3838175fc100.jpg

1967.június 1-én jelent meg minden idők egyik legizgalmasabb rock-lemeze, amely magában hordozta a progresszív, az underground, a pszichedelikus és a szimfonikus rock csíráit, de megtalálható volt benne indiai ihletésű meditatív  darab és az angol 20-as éveket idéző kuplé is. Új szintre emelte a hangszereléseket, a pop-rock kompozíciók szerkezetét és a szövegeket is, miközben elkészült az addigi legdrágább, és szereplői által legösszetettebb és legtalányosabb lemezborító is.

Az album 50 év után abszolút referencia. Számos mértékadó listán a műfaj number one-ja, sőt, azóta nem egyszer előfordult, hogy egy adott évtized legjobb lemezét hozzá hasonlították. Így például „a 80-as évek Borsőrmestere” a Cure Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me-je, a 90-es éveké a Radiohead O.K. Computere volt. Bár mindkettő meghatározó mérföldkő a rock-zenében, igazi Borsőrmester csak egy volt, egy van és egy lesz: a Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandje.

Május 26-án jelenik meg újra az ikonikus album, multiformátumban, újrakeverve az eredeti szalagokból az első monomix alapján, amelynek producere a legendás George Martin, a Beatles hangmestere volt.

A tavaly márciusban elhunyt Sir George fia, Giles irányította most a hangmérnökök és restaurátorok csapatát. „Újra életre akartuk kelteni a lemezt, egyrészt a régi rajongók miatt, akik kívülről ismerik, másrészt az új nemzedékek miatt, akik még talán sohasem hallották. Ragaszkodtunk a mono változathoz, amit a Beatles kedvelt. Az eredeti szalagok fantasztikusak” – nyilatkozta.

sgt.jpg

A születésnapi kiadás kapható lesz különböző verziókban: CD-n, bakeliten, és olyan luxusdobozban, amely eddig nem publikált anyagokat is tartalmaz. Például egyes dalok alternatív verzióit, amelyeket az eredeti session-ök során vettek fel. Ezek ilyen vagy olyan okokból nem kerültek be a végleges verzióba. Van olyan, amelyet azért tettek félre, mert valaki rosszul lépett be, a másikon hallhatók a zenészek egymás közötti megjegyzéseik. Az egyiken például John Lennon és Paul McCartney azt beszélik, hogy hogyan csinálják a tapsot, amely a Penny Lane-t kíséri. Egy másik a lemez fináléjának változásait probálják, végül a zongora helyett a saját hangukon előadott „ommmm”-ban maradtak.

A restaurált gyöngyszemek között van a Strawberry Fields Forever és a Penny Lane több változata. Ezek külön bakeliten jelennek meg április 22-én a Record Store Day alkalmával. Ez a két dal annak idején nem került fel az albumra, négy hónappal az LP megjelenése előtt kerültek piacra egy „dupla A oldalas” kislemezen. Ezt George Martin élete legnagyobb hibájának tartotta. Most ezek a remekművek is rajta lesznek az albumon, a két még életben lévő Beatles-tag, Paul McCartney és Ringo Starr egyetértésével.

A dobozban ott lesz a Lucy In The Sky With Diamonds első monomixe, amelyet elveszettnek tartottak, de megtalálták egy archívumban, valamint egy 1992-es, eddig soha nem publikált videó, Making of Sgt. Pepper címmel. Lesz továbbá egy kis könyv is az album újításairól, amelyet Paul és Ringo interjúi egészítenek ki.

 

 

Szólj hozzá

rock 1967 évforduló Zene Beatles Sgt.Pepper