2017. júl 02.

Yoko, Múzsa és társszerző

írta: Göbölyös N. László
Yoko, Múzsa és társszerző

2892700985_7a6f36e4cc.jpg

Az Évszázad dala díjjal tüntették ki Yoko Onót. John Lennon 84 éves özvegye az amerikai National Music Publishers Association-től kapta meg az elismerést New York-ban. A szervezet ezt az alkalmat ragadta meg, hogy elismerje Yoko társszerzőségét Lennon Imagine című dalában.

A dal központi témáját Yoko Cloud Piece című háromsoros műve ihlette, amely a művésznő Grapefruit 5 című könyvében jelent meg 1964-ben. „Képzelj el csepegő felhőket/áss egy gödröt a kertedben/és tedd őket bele” – szól a kis költemény. A kötetben egyébként több olyan verstöredék is szerepel, amely így kezdődik: „Képzeld el…” Az Imagine-t minden idők egyik legszebb és legnagyobb hatású dalának tekintik, a Rolling Stone magazin örökranglistáján a 3. helyezett. A Dalért Lennont 1999-ben posztumusz Grammy-díjat kapott egykori zenekarával, a Plastic Ono Banddel együtt „a dal történelmi jelentőségéért és minőségéért.”

Az Imagine-album, amelynek ez a nyitódala, 1971. október 9-én, Lennon 31. születésnapján jelent meg. Tíz évvel később, 1981. januárjában, alig egy hónappal a muzsikus meggyilkolása után ismét kiadták a kislemezt, amely Angliában újra number one lett.

John Lennon és Yoko a 60-as, 70-es évek legemblematikusabb párja volt. 1966. október 9-én (szintén Lennon születésnapján) találkoztak Yoko londoni kiállításán. Személyük, alkotói munkájuk annyira összeforrt, hogy nem csupán szójáték volt a „Lennono”.

A súlyos beteg Yoko, aki Lennon 1980. december 8-i tragikus halála óta nagy gonddal ápolja Társa emlékét, most egy filmmel kíván emléket állítani szerelmüknek. Ebben Anthony McCarten író, valamint John Bratman és Michael de Luca producerek vannak segítségére. Ez utóbbiak a Szürke ötven árnyalatának közreműködői voltak. De Luca a Hollywood Reporternek elmondta, hogy a film ma is aktuális témákra összpontosít:  szerelemre, a bátorságra, a párnak a vietnami háború elleni kiállására. „Ez erőt adhat az új generációknak a lázadásra és segítheti őket abbanm hogy  világosabb képet tudjanak alkotni a világról, amelyben élni akarnak.”

Az Imagine kezdettől fogva a remény, a béke, a tolerancia himnusza volt, amelynek Lennon meggyilkolása, majd az azóta folyó háborúk, terrormerényletek mindig újabb és újabb értelmet adtak. A dal világhírű klipje pedig a tisztaság, a világra, a friss levegőre való nyitás jelképévé vált.

Szólj hozzá

USA Zene Rock Nagy-Britannia John Lennon Yoko Ono