2017. sze 19.

Bíróság elé kerül a yellowstone-i medvék sorsa

írta: Göbölyös N. László
Bíróság elé kerül a yellowstone-i medvék sorsa

grizzly.png

A medvéket idén júniustól már nem tekintik veszélyeztetett fajnak az Egyesült Államokban, ezért félő, hogy elindul ellenük a vadászat. Környezet- és állatvédő csoportok, valamint a montanai északi Cheyenne törzs tagjai bírósághoz fordulva kérik a rendelet visszavonását. Egyik hivatkozási okuk a klímaváltozás, amely megfosztja a medvéket természetes táplálékuktól.

A Yellowstone parki grizzlyk száma 1975-től – ekkor nyilvánították őket védetté – mára 700-ra emelkedett. A rájuk vonatkozó döntés három államra, Montanára, Idahóra és Wyomingra érvényes.

Az amerikai szövetségi kormány már másodszor oldja fel a medvevadászati tilalmat a Yellowstone régiójában, amely 50 ezer négyzetkilométernyi területet jelent, ebből 9 ezer maga a park. A rendelkezés megengedi a vadászatnak korlátozott mértékét a park határai körül. A bírálók felhívják a figyelmet arra, hogy az állat és az ember közötti „konfliktsok” oka a klímaváltozás, mivel a felmelegedés megfosztotta alapvető élelme, a fehér törzsű fenyő gyümölcse nagy részétől.

A döntést támogató biológusok szerint a természetes táplálék hiányában a medvék megváltoztathajták étkezési szokásaikat és a szarvasokat támadhatják meg. A természetvédők azonban úgy vélik, hogy a vadászat engedélyezése a vadászok elleni támadások szaporodásához is vezethet.

A Cheyenne indiánok azért is csatlakoztak a vadászatot elítélőkhöz immár hét amerikai államban és Kanadában is, mert az ellenkezik spirituális hitvallásukkal.

Szólj hozzá

medve környezetvédelem állatvilág USA Yellowstone