2017. sze 29.

Itt a génmódosított embrió!

írta: Göbölyös N. László
Itt a génmódosított embrió!

embryo.png

Oregonban létrehozták az első genetikailag módosított emberi embriót. Eddig csak Kínában dokumentáltak ilyent hivatalosan. Az amerikai kísérlet azonban meggyorsíthatja ezt a gyakorlatot.

A hírt a MIT Technology Review tette közzé és a kísérletet a kazahsztáni származású Shoukjrat Mitalipov vezette a portlandi Oregon Helath and Science egyetemen.  A Crispr technikát alkalmazták egy „germline engineering”-nevezett folyamatban, amely állandósítja a módosításokat, és amelyek automatikusan öröklődnek is.

A három kísérlet, amelyet Kínában végeztek, ellentmondásos eredményeket hozott, mert nem minden felépített sejt fogadta egyformán a változtatásokat.

Milatipov azonban más technikát alkalmazott. Nagyon hamar, abban a pillanatban injekciózta be a Crispr-et, amikor a lombikban a megtermékenyítés megtörtént.

Több tucat ilyen módon létrehozott embirót pár napig hagyták fejlődni és soha nem tervezték őket beültetni anyaméhbe. Ez a módszer, ha megerősítik az eredményességét, elvezethet a „méretre szabott” gyerek születéséhez. Ez olyan gyakorlati és etikai dilemmát jelent, amellyel a társadalomnak szembe kell néznie és meg kell vitatnia – írta a La Stampa.

Mitalipov 2007-ben hozta létre az első klónozott majmokat és 2013-ban emberi klónozott embriókat őssejtek létrehozása céljából. Ennek a kísérletnek terápiás célja volt, de még nem publikálták az eredményeket. A felhasznált magot olyan emberekből nyerték, akiknek valamilyen örökletes betegségük volt, azzal a céllal, hogy elkerüljék átadását az utódoknak. Ezt a technikát hatékonynak tartják arra, hogy nem alakulhasson ki a súlyos vérszegénységet okozó thalassaemia a vérben.

Az amerikai tudományos akadémia is foglalkozott a kérdés etikai oldalával és úgy foglalt állást, hogy Crispr technikát kizárólag orvosi célokra kell korlátozni, örökletes betegségek továbbadásának megakadályozására. Az amerikai Kongresszus idáig tiltotta a génmódosított embriók beültetését és James Clapper, az állami titkos szolgálat volt igazgatója pedig „potenciális tömegpusztító fegyvernek” minősítette az elképzelést. Hiszen ezáltal akár a „tökéletes katonát” is meg lehet már a lombikban tervezni.

 

Szólj hozzá

tudomány genetika orvostudomány embrió USA