2017. nov 22.

Az álhíreket igaziakkal kell legyőzni

írta: Göbölyös N. László
Az álhíreket igaziakkal kell legyőzni

misinformation.jpg

A dezinformációt nem lehet elintézni néhány érdekelt kiválasztott közötti vitával, még kevésbé azokat az álhíreket, amelyeknek célja, hogy fékezzék a demokratikus folyamatokat – írja a torinói La Stampa.

„Egyre gyakrabban tájékozódunk olyan eszközökön keresztül, amelyeket inkább arra terveztek, hogy kapcsolatba lépjünk egymással, mint arra, hogy informálódjunk. Felelősek vagyunk a technológiáért, amelyet használunk, és azért is, hogy miként használjuk” – jelentette ki Graham Brookie, az Atlanti Tanácson belül működő Digital Forensic Research Lab igazgató-helyettese, aki a közelmúltból részt vett a Pisában tartott Internet-fesztiválon.

A világ 7,5 milliárd lakosából jelenleg mintegy 3,2 milliárdnak van internet-hozzáférhetősége, de nem szabad eltűrni rajta a technológia összeesküvőit. „Az emberek fals történeteket propagálnak ideológiai céljaik elérésére amióta Guttenberg 1439-ben feltalálta a könyvnyomtatást. Tehát a dezinformáció nem új keletű kihívás” – hangsúlyozta az amerikai szakember.

Brookie, aki 2012-ig Barack Obama elnök mellett dolgozott a kommunikációs stratégia felelőseként, előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy az álhírek terjedése ma már „ipari szinten” folyik. Ugyanakkor azok az eszközök, amelyeket a dezinformátorok használnak, a cáfolóknak is rendelkezésükre állnak. De a szavakon túl már tettekre is szükség van. „Támadni kell – mondta, és ezt mindjárt példával is illusztrálta: „Amikor Oroszország tagadta, hogy csapatokat küldött Kelet-Ukrajnába, a mi kutatóink bizonyították az ellenkezőjét Putyin katonáinak a közösségi médiába feltett posztjait felhasználva. Nemrég pedig megtaláltuk a gyökereit és felmértük a hatását a név és arc nélküli Twitter-profilok ezreinek, amelyeket azért kreáltak, hogy elhitessék: a valóságban sokkal többen tiltakoztak a charlotteville-i rasszista bűncselekmények ellen.Németországban egy szélsőséges párt a parlamenti választások előtt olyan fotókat tett közzé, amelyeknek hatásától szavazatokat reméltek. Ezekről a képekről is bebizonyosodtak, hogy hamisak.”

Ezekhez a műveletekhez a Digital Forensic Research Lab a mindenki rendelkezésére álló open source keresést használja. „Szkepticizmusra és kíváncsiságra van szükség a tények keresésében, ez az első lépés, és ki kell lépni abból a mechanizmusból, amely abból áll, hogy azokat a véleményeket keressük, amelyek bennünket igazolnak” – tette hozzá Graham Brookie.

Szólj hozzá

média internet álhírek Olaszország USA