2018. jan 30.

A manipuláció rejtett fegyverei

írta: Göbölyös N. László
A manipuláció rejtett fegyverei

manipolazione.jpg

Kis becsapós stratégiák, amelyek arra késztetnek bennünket, hogy igent mondjuk. Miért vagyunk befolyásolhatók? Miért nem sikerül nemet mondanunk? Miért hagyjuk magunkat manipulálni? Christophe Carré A manipulációs titkos fegyverei című könyvében megpróbál válaszolni ezekre a kérdésekre.

A konfliktusok megoldásának specialistája, a hivatásos mediátor szerint  mindenki hagyja magát többé-kevésbé befolyásolni, egyszerűen azért, mert emberek vagyunk, nem gépek. Mindenki manipulál mindenkit, az emberi kapcsolatok bonyolultak, mindenki manipulált és manipulálható egyben.

A manipulációnak sokszor nincs negatív hatása és nem egyszer összefügg a barátsággal, a szerelemmel. A békesség kedvéért manipulálunk, hogy kielégítsük a hozzánk közelállókat. Az is lehetséges, hogy a manipuláció  azért befolyásolja érzéseinket, hogy megfékezze kritikáinkat.

Vannak egyszerű módjai a védekezésnek. Ha felismerjük a manipulálási szándékot, időben megállíthatjuk azt. Ébernek kell lenni, figyelnünk kell, mi történik, használnunk kell megérzésünket. Két síkon kell cselekedni, először is, össze kell szedni az információkat arra vonatkozóan, hogy a partner hazudik-e és ha igen, milyen célból, milyen szándékkal. Így lehet, ha szükséges, tiszta vizet önteni a pohárba.

Azokat lehet leginkább manipulálni, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak mások véleményének, akiknek nagyon szükségük van mások elismerésére, ezért hajlamosak lemondani saját ítélőképességükről. Vannak, akik könnyedén veszik a manipulációt és vannak, akik valóságos drámának.

Mindenki igyekszik hatással lenni másokra, hogy úgy gondolkodjanak, vagy cselekedjenek, ahogy mi szeretnénk. Ezt lehet tenni minden rossz szándék nélkül. Természetesen mások a célok, amikor politikusok, egyházak, a média, vagy a fogyasztói társadalom mozgatói élnek a manipuláció eszközeivel, de a kiindulópont, a lélektani háttér ugyanaz. Mint Brandon Sanderson amerikai író mondja: „A manipuláció a társadalmi interakciók alapja”.

Manipuláljuk szüleinket, társunkat, a barátokat, a kollégákat. Lehetnek ezek a manipulációk olyan jelentéktelenek, hogy mi magunk sem vesszük észre. Önvizsgálattal azonban könnyen le tudjuk leplezni önmagunkat és szándékainkat.

„A teljesen tiszta, átlátszó kapcsolat utópia – írja összegezve Carré – de, néhány tanácsot követve mindannyian javítani tudjuk kapcsolataink minőségét.”

 

 

Szólj hozzá

társadalom manipuláció emberi kapcsolatok lélektan Franciaország