2018. feb 02.

Találhatunk-e mesterséges intelligenciával élhető bolygót?

írta: Göbölyös N. László
Találhatunk-e mesterséges intelligenciával élhető bolygót?

130424131404-habitable-zone-kepler-updated-horizontal-large-gallery.jpg

A Kepler 90 egy csillag, amely a Naphoz hasonlít és 2500 fényévre van tőlünk. Nyolc bolygója van és ezzel a legtöbb planétával rendelkező rendszer a miénk mellett. Ami számunkra különösen érdekessé teszi: nyolcadik bolygóját a Google mesterséges intelligenciája találta meg.

A Kepler 90 bolygói a Föld pályájához képest közelebb keringenek csillagukhoz. Valószínűleg nincsen közöttük olyan, amelyen életet lehetne találni, mert túlságosan meleg a hőmérsékletük. Egyesek sziklásak, másokat pedig gázok alkotját.

A Kepler 90i a harmadik a sorban. 14,4 nap alatt kerüli meg a csillagot. Környezete alapján hőmérséklete 400 fok körül lehet.

A felfedezés azt bizonyítja, hogy egy naprendszerben sok bolygó keringhet és a világegyetemben több a bolygó, mint a csillag.

Lelkesedésre adhat okot a felfedezés módja is. A Google egy neuronális hálózatot használt, amely megtanulta azonosítani a Kepler űrteleszkóp adatai között az exoplanétákat. Ez az eszköz máig annyi adatot gyűjtött össze, hogy a kutatók nem tudják egyelőre valamennyit megvizsgálni. E mesterséges intelligencia segíthet még a lakható bolygók keresésében is.

Az ötlet Christopher Shallue-tól származott. A csapatával létrehozott neuronális hálózat az emberi agyhoz hasonlóan működik, hogy azonosítsa a Kepler űrteleszkóp adatai között azokat a jeleket, amelyek az exoplanétáknak felelnek meg. Sőt, hamis adatokat is kevertek közéjük, de a gép az esetek 96%-ában kiszűrte azokat.

A kutatók ezután beletáplálták 670 olyan naprendszer adatait, ahol már találtak bolygókat azzal a szándékkal, hogy a gép talál továbbiakat. És valóban akkor találta meg a Kepler nyolcadik kísérőjét. És csak 5-6 órára volt szüksége annak a 67a jelnek az elemzésére, amelyet belétápláltak.  Ez lehetővé tenné a Kepler által négy év alatt összegyűjtött 35 ezer exoplanéta jel ésszerű időn belüli feldolgozását.

Az űrteleszkópot 2009-ben lőtték fel. Azóta több mint 2300 exoplanétát talált egyetlen, a Lant és a Hattyú csillagkép közötti térben. Ezek közül harmincnak kisebb a tömege a Földnél, és „élhető zónában” vannak.

Kerékrendszerének meghibásodása  miatt a Kepler csak egyes zónákat tud felváltva megvizsgálni, de ezzel együtt 2014 májusa óta legalább 180 újabb exoplanétát talált.

Szólj hozzá

tudomány világűr bolygók USA Föld