2018. feb 10.

Múzeum lesz Tito jachtja

írta: Göbölyös N. László
Múzeum lesz Tito jachtja

131421527-6c626dcf-31e6-4b5a-bf3a-62332d35eb24.jpg

Fiume (Rijeka) kikötőjében rozsdásodott Jugoszlávia néhai elnökének, Josip Broz Titónak híres jachtja, a Galeb, az államfő 1980-ban bekövetkezett halála óta. A város, amely megkapta tulajdonjogát, most rendbe hozatja és 2020-ig, amikor az európai kultúra fővárosa lesz, múzeumot hoz létre belőle.

A Galeb, azaz Sirály, a jugoszláv rendszer egyik ikonja volt. Körbevitte a világban a marsallt hosszú elnöksége idején. Felment a Temzén 1953-ban, amikor Tito Churchillel találkozott Londonban, de helyt adott az el nem kötelezett országok vezetőivel való számtalan tárgyalásnak is. Fedélzetére léptek olyan híres politikusok, mint Sukarno indonéz, Nasszer egyiptomi elnök vagy Nehru indiai kormányfő. Nagyvilági rendezvényeknek is helyszíne volt, Tito vendégül látott itt olyan világsztárokat, mint Sophia Loren vagy Elisabeth Taylor.

A hajót Genovában építették és 1938-ban avatták fel III.Ramb néven, eredetileg banánszállítónak szánták. 1940-ben átalakították hadihajóvá. 1941-ben angol támadás érte, majd a németek kaparintották meg, akik aknaszedőnek használták. 1944-ben Fiume partjai közelében süllyedt el egy szövetséges bombázás következtében.  A háború után emelték ki, és ezután lett Tito kedvenc hajója.

Mai állapotában nehéz elképzelni egykori pompáját. A nagy szalonban, az 50-es évekbeli székek között vödrök állnak a beszivárgó víz  felfogására. A legjobban konzerváltak Tito és felesége kabinjai. „Berendezésük 100%-ban az eredeti és megpróbáljuk a lehető leghűségesebben rekonstruálni” – ígérte Kristina Pavec, a fiumei városi múzeum kurátora.

A Galebet a város egy bírósági árverésen vásárolta meg, az eladósodott tulajdonostól kobozták el. Restaurálása előreláthatóan 40 millió kunába kerül (5,4 millió euró). A hajó egy részét a tervek szerint bérbe adják egy étteremnek.

A hajó „feltámasztásának” híre ellentétes érzelmeket váltott ki a lakosságból – írta a La Stampa – Titót egyrészt nagyra értékelik amiatt, hogy fegyveres harcot vezetett a náci megszállók ellen, hogy visszaszerezte a várost Olaszországtól, és a környező országokhoz viszonyítva jobb gazdasági körülményeket teremtett. Másrészt elítélik a szabadságok eltörlése, a politikai ellenfelek üldözése és a személyi kultusz miatt, amelynek a jacht az egyik szimbóluma volt.

A hajó múzeummá alakításának célja nem Tito dicsőítése, hanem Jugoszlávia és Horvátország történelme egy részének bemutatása – nyilatkozta Fiume polgármestere, aki a város új turisztikai attrakcióját látja a Galebben.

Szólj hozzá

történelem jacht Horvátország Fiume Jugoszlávia Tito