2018. feb 15.

Az élettartam és a testmagasság nem növekedhet végtelenül

írta: Göbölyös N. László
Az élettartam és a testmagasság nem növekedhet végtelenül

foule-rue_5021472.jpg

Az emberek élettartma, magassága nem, vagy csak nagyon kis mértékben növekszik tovább a francia sportbiológiai és epidemológiai kutatóközpont (Irmes) tanulmánya szerint.

Ami  a magasságot illeti, 1896 és 1996 között a nők 8 centiméterrel lettek átlagosan magasabbak, a férfiak közel 9 cm-rel. Harminc év óta azonban a magasság stagnál mindkét nemnél.

A legmagasabbak a hollandok, a férfiak átlaga 1,82 méter, a nőké 1,68. Úgy tűnik, az élettartam növekedése is megállt. Amióta 1997-ben meghalt  Jeanne Calment  122 éves és 164 napos korában, senki sem élt tovább 120 évnél. Fajtánk úgy látszik, elérte a biológiai határt – mondják a kutatók.

A stagnálás okai között szerepel, hogy a 20. században elért orvosi, élelmezési, szociális és technikai fejlődés után most a klímaváltozás, a források csökkenése érezteti negatív hatását.

Jean-François Toussaint, az Irmes fiziológia professzora szerint genómánkban nincsenek meg az állandó fejlődés képességei. Van egy korlát, ami annak eredménye, hogy állandó interakció van a belső lehetőségeink és a külső, ránk nehezedő tényezők között. A professzor szerint az emberek a sportteljesítményekben is elérték a végső határt.

Szólj hozzá

életkor tudomány társadalom életmód magasság Franciaország