2018. már 16.

„Szabadulj meg a digótól!”

írta: Göbölyös N. László
„Szabadulj meg a digótól!”

sinatra_1.jpg

1962.márciusa. John F. Kennedy amerikai elnök azt tervezi, hogy egy hét végét Kaliforniában, Palm Springsben tölt. Frank Sinatra meghívja őt a házába. Előző évben a híres énekes gálát szervezett JFK tiszteletére, 100-tól 10 ezer dollárig terjedő meghívókkal, ami összesen egymillió dolláros adományt jelentett a Demokrata Párt számára. Sinatrát akkor még az a megtiszteltetés is érte, hogy ő vezethette Jackie Kennedy-t karonfogva az elnöki páholyba.

Sinatra nagyban készül az illusztris vendégek fogadására. Plusz telefonvonalakat szereltet fel, helikopter-leszállópályát építtet. Állítólag még egy emléktáblát is készíttet, amelyet arra a szobára akar kitenni, ahol majd az elnök álmát tölti. Csakhogy az utolsó pillanatban kiderül, mint Anthony Summers-ről, a Hang életrajzírójától tudjuk, hogy Kennedy nemhogy nem száll meg nála, hanem inkább pályatársa és riválisa, Bing Crosby vendégszeretetét fogja élvezni ez utóbbi Silver Spurs nevű ranch-én.

Amikor Sinatra értesül a „sértésről” dührohamot kap. Megpróbálja felhívni a Fehér Házat, de nem kapcsolják az elnököt.

Állítólag Robert Kennedy volt az, aki azt tanácsolta bátyjának, hogy tartson távolságot Sinatrától, aki igen szoros barátságban volt Sam Giancana chicagói maffiafőnökkel. „Szabadulj meg a digótól” – mondta Joe Kennedy is elnök fiának. Sinatra ezt követően republikánus lett.

A történet pikantériája, hogy 1960-ban éppen Sinatra volt az, aki némi  szívességet kért Giancanától: intézze el, hogy városában Kennedy-re szavazzanak Nixonnal szemben. Mivel JFK minimális előnnyel nyerte el az elnökséget, könnyen lehet, hogy a maffiózók közbejárása segítette őt a Fehér Házba. Persze jól tudjuk, hogy a hála nem politikai kategória és az igazságügyminiszter Robert is harcot hirdetett a szervezett alvilág ellen. Lehet, hogy ez is közrejátszott a dallasi merényletben?

Szólj hozzá

politika maffia bűnügy USA Frank Sinatra John F. Kennedy