2018. már 22.

Hogyan született a Hold?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan született a Hold?

maxresdefault_1.jpg

Négy milliárd évvel ezelőtt, amikor a naprendszerünk éppen csak elkezdett létezni, egy kóbor planetoida, amelynek méretei a Marshoz hasonlíthatók, neki ütközött a formálódó Föl-kezdeménynek. Az összeütközésben kő, fém és más anyagok szóródtak szét és ezekből alakult ki a kis bolygónk, a Hold.

Az utóbbi 20 évben a tudomány így magyarázta a Hold keletkezését. Ám most új elmélettel állt elő Simon Lock, a Harvard friss diplomás kutatója – írja a La Repubblica.

Lock, akinek a tanulmánya a Journal of Geophysical Research-ben jelent meg, elméletét ugyan szintén égitestek összeütközéséből vezeti le, de szerint ebből következett nemcsak a Hold, hanem a Föld létrejötte is. Azzal sem ért egyet, hogy csak egy ütközés történt, ő inkább több mint húsz kisebbre gondol, mert csak így lehet megmagyarázni annak a sokféle kémiai anyagnak a jelenlétét, amelyekből áll mind a Föld, mind a Hold, valamint azt, hogy ezek az anyagok azonos forrásokból erednek.

Azzal együtt, hogy elméletét meggyőzőnek tartja, elismeri, hogy további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy valóban hitelesnek lehessen tekinteni.

 

Szólj hozzá

tudomány csillagászat univerzum USA Hold