2018. már 25.

„Charlie” mániái

írta: Göbölyös N. László
„Charlie” mániái

prince-charles-becomes-longest-serving-prince-of-wales.jpg

Nehéz gyerekkora volt, az első házassága maga a katasztrófa, és túl sokáig kell várakoznia a trónra. Talán emiatt sem lehet türelmes, békés természetű, de a Rebel Prince című életrajz, amelyet Tom Bower brit oknyomozó újságíró készített Károly wales-i hercegről,  olyan szeszélyesnek, lobbanékonynak, elkényeztetettnek ábrázolja, hogy az alattvalók lehet, hogy jobban szeretnék II. Erzsébet királynő utódjának elsőszülött fiát, Vilmos herceget látni.

Károlyról mindig is keringtek mendemondák. Például, hogy inasával keneti meg fogpasztával a fogkeféjét, hogy ne magának kelljen ezt megtennie. A könyv azonban ezeken túlmegy. Felfedi, hogy egy alkalommal, amikor meghívták Camillával együtt víkendre egy arisztokrata házaspárhoz, Károly előre leküldte hozzájuk saját ágyát a gyógymatraccal, lepedővel, takaróval együtt, saját WC-ülőkéjét és a Kleenex Premium Comfort WC-papírt, kedvenc whisky-jét és ásványvízét, valamint két saját tájképét és organikus ennivalóját. A dolog annyira sokkolta vendéglátóit, hogy soha többé nem hívták meg őket.

Egy másik alkalommal, amikor más barátok hívták meg hétvégére, péntek délután tudatta velük, hogy csak szombat reggel jön, aztán, hogy csak vacsorára, délután pedig hogy egyáltalán nem jön. A csalódás akkor sem lett kisebb, amikor később Károly azzal indokolta, hogy nem tudta otthagyni napfénybe fürdő kertjét – írja Bower.

Sir Riddell, aki a herceg magántitkára volt 1985 és 1990 között, elmondta, hogy Károly mindig pontosan jelent meg az irodájában, de mindig panaszkodott, hogy el kell látnia ezt a feladatot, és hogy tehetségtelenekkel van körülvéve, holott hivatala addig kiválóan működött, amíg ő meg nem jelent.

Szeszélyekben Camilla Bowles sem marad el férjétől – állítja az életrajzíró. Egy amerikai utazás alkalmával például mindenáron magángéppel akart utazni.

A könyv szerint Károly nehezen viseli el, ha valamelyik barátjának több kertésze van, mint neki, mint például Lord Rotschildnak, akinek 15 volt az ő kilencével szemben. Viszont utazásaihoz magával visz egy komornyikot, két inast, egy szakácsot, egy titkárt, egy gépírónőt, valamint természetesen a testőreit.

A könyvből megtudjuk azt is, hogy Károly kapcsolata fiaival, Vilmossal és Harry-val sem felhőtlen, és különösen nem az menyével, Kate Middletonnal, akiről úgy érzi, hogy „elszigeteli” tőle unokáit, és inkább saját édesanyjának, Carole-nak ad nagyobb szerepet a gyermekei nevelésében.

A szerző szerint Károly gyakran mondogatja: „Senki sem tudja, hogy milyen pokoli dolog wales-i hercegnek lenni”. Bower viszont úgy véli, hogy az igazi pokol akkor jön el, amikor Károly lesz a király. 

 

Szólj hozzá

életrajz híresség királyság Nagy-Britannia Károly wales-i herceg