2018. már 28.

Függők társadalma

írta: Göbölyös N. László
Függők társadalma

addictions.jpg

Reggel kávé, délben cigaretta, Modern világunk a függők világa – írja a Le Figaro.

Pszichológusok és filozófusok is hasonlóan vélekednek. Cynthia Fleury pszichoanalitikus szerint a „függő” kifejezés kisebbíti a problémát és inkább a „toxikált”, a „drogos” szót kellene használni. A függőség a modernség ára. Patrick Pharo egyetért vele és megállapítja, hogy a kapitalizmus előtti társadalmakban nem volt tömeges függőség.

Az INPES (A francia egészségügyi megelőzés és nevelés országos intézete) felmérése kimutatta, hogy 2010-2016 között a dohányosok aránya 35,2%-ról 37,5%-ra nőtt. Az intézet szerint az az oka, hogy az emberek „egy társadalmi normát” követnek. Ugyanezzel magyarázható az is, hogy az ezredforduló óta a fiatalo körében elterjedt a bingo drinking. Jean-Pierre Couteron pszichológus addiktogén társadalomról beszél. „A függőség a 21. század betegsége kezd lenni, mint ahogy a 19. századé a hisztéria, a 20. századé a depresszió volt. Ez a betegség azoknak a dinamikáknak és konfliktusoknak a tünete, amelyek szocio-kulturális környezetünket hatják át és azoknak a törekvéseknek és paradoxonoknak, amelyeknek a mai ember a foglya.  Mindenekelőtt erről tanúskodik a túlzások és függőséi magatartások megsokszorosodása, az additogén társadalom létrejötte, amely hozzájárul az örömkereső magatartások deregulációjához, amely banalizálja a függőséget és magatartási normává emeli azt” – írja Couteron.

A tényezők között, amelyek az addiktív magatartások kialakulásához vezettek, a társadalmi kontroll fokozatos eltűnését említi. Növekszik az egyéniesség tendenciája, amellyel szemben a hagyományos szocializáló keretek – iskola, hadsereg, egyházi intézmények – képtelenek feladatuk teljesítésére.

Az intenzitás, a túlzás, a vágy tárgyának azonnali biztosítása uralkodik el. A pszichológus véleménye, hogy a függés ellen nem a régimódi terápiákkal, hanem neveléssel, megelőzéssel, a függőségnek, mint jelenségnek a megmagyarázásával lehet eredményeket elérni.

 

Szólj hozzá

függőség társadalom életmód Franciaország