2018. máj 08.

La Spezia felszámolja az Exodus rakpartját

írta: Göbölyös N. László
La Spezia felszámolja az Exodus rakpartját

exodussh2.jpg

Sion Kapujánál már lerakták a raktárak alapjait, amelyek végleg megszüntetik a La Speziai kikötőben azt a rakpartot, ahonnan az Exodus hajó indult Palesztina felé.

1946.május 8-án a Fede és a Fenice hajók elindultak Haifa felé, fedélzetükön a koncentrációs táborokat túlélő 1014 emberrel, akik a születő Izrael állam első polgárai lettek. A liguriai kikötőváros nagylelkűsége meggyőzte Jehuda Arazit, a Hagana olaszországi vezetőjét, hogy La Speziát válassza az európai zsidók utazási bázisául. A következő évben odaérkezett a nagy utasszállító President Warfield is, amely 5000 embert vett fel. A hajót át is keresztelték Exodusnak és ezt a nevet kapta az egész művelet is. (Ez volt az alapja Leon Uris regényének, amelyből 1960-ban készült film a magyar származású Paul Newman főszereplésével).

La Spezia történelmi érdemeiért 2006-ban megkapta Carlo Azeglio Ciampi olasz államfőtől a polgári érdemrend aranyfokozatát. De a gazdasági érdekek, úgy tűnik, felülírják az emlékezetet.  Az Exodus-rakpartot nem mentette meg a 2012-ben kapott műemlék-besorolás sem.

E történelmi helynek az a „hibája”, hogy a kereskedelmi kikötő közepén fekszik. Átalakítására 11 millió eurót szánnak. A bővítés keretén belül raktárakat is építenek.

Az Italia Nostra nevű civil szervezet eddig sikertelenül próbálta rávenni a hatóságokat a döntés megváltoztatására. A jelenlegi városi vezetés arra hivatkozik, hogy ezt az előző választott testület hozta és nincs joga felülbírálni. És bár a civil szervezet a dossziékat tanulmányozva „anomáliákra” bukkant (az eredeti vállalkozás költségei megduplázódtak), nincsen illúziói, a munkálatok már folynak, és a kötbérek súlyosak lennének. „Az intézmények meghajoltak Mammon előtt” – mondják.

2006-ban Olaszországban készült egy dokumentumfilm, La Spezia, Sion kapuja címmel, a túlélők tanúságaival. A filmnek héber és angol nyelvű változata is elkészült.

La Spezia polgármestere mindazonáltal biztosította az Italia Nostrát, hogy a népek közötti békéért és testvériségért munkálkodóknak járó Exodus-díjat ezentúl is átadják minden évben május 8-án. Közben Orli Bach, Arazi parancsnok unokája filmet forgat a városban legendás nagyapjáról, rekonstruálva az Exodus történetét.

 

 

Szólj hozzá

történelem zsidóság Olaszország Izrael Holocaust