2018. jún 21.

Posztumusz kegyelem Muhammad Alinak?

írta: Göbölyös N. László
Posztumusz kegyelem Muhammad Alinak?

68/50 – 17. rész

muhammad_ali_830.jpg

Donald Trump amerikai elnök azt fontolgatja, hogy visszamenőleg kegyelemben részesíti minden idők legnagyobb bokszbajnokát, aki nem volt hajlandó Vietnamban harcolni.

Muhammad Ali, a profi nehézsúly világbajnoka 1967-ben nem tett eleget hadkötelezettségének egyrészt vallási okokra hivatkozva – akkor már tagja volt az amerikai fekete muzulmánok közösségének, ezért is változtatta meg eredeti nevét, a Cassius Clay-t – másrészt pedig azért, mert nem akart olyan távoli nép ellen harcolni, amely nem bántotta őt.

„Ők sosem neveztek niggernek” – vált híressé Ali mondása. Ezért megfosztották világbajnoki címétől (amelyet 1974-ben visszaszerzett az évszázad bokszmeccsének nevezett kinshasai Ali-Foreman összecsapáson), és elítélték engedetlenség címén egy olyan időszakban, amikor tetőpontján volt az amerikai feketék polgárjogi mozgalma, amelynek maga Ali is egy prominens figurája volt.

A büntetést 1971-ben egyhangúlag visszavonta az amerikai legfelsőbb bíróság, majd 1977-ben Jimmy Carter elnök általános amnesztiát adott mindazoknak, akik megtagadták a vietnami hadkötelezettséget. Éppen ezért Trump kegyelmének csak szimbolikus jelentősége lehet.

Ali 2016. június 6-án hunyt el, 1980-ban vonult vissza 61 profi meccse után, amelyekből 56-ot megnyert. Bár maga is egész pályafutása során, sőt, élete végéig hangoztatta, hogy „ő a legnagyobb”, az ő esetében ez nem csupán legenda…

 

Szólj hozzá

sport történelem 1968 polgárjogi mozgalom Muhammad Ali