2018. jún 26.

Vérteszttel megállapítható a baba születésének időpontja

írta: Göbölyös N. László
Vérteszttel megállapítható a baba születésének időpontja

newborn-1.jpg

Olaszországban a gyerekek 6,5 %-a születik idő előtt. Más országokban még rosszabb a helyzet. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszinten minden tizedik gyerek így születik. Az újszülöttek halálozásának is ez a fő oka. Ez kb. egymillió csecsemő sorsa elsősorban a szegényebb országokban.

A születés pontos idejének ismerete segít a szülés előtti kezelések javításában. Az új módszert a Stanford egyetem kutatói fejlesztették ki. Eredményeiket a Science-ben ismertették.

Egyszerű vértesztről van szó, amely egy genetikai anyag értékelésén keresztül lehetőséget  ad az esetek 70-80%-ban  annak megállapítására, hogy a szülés terminus előtt következik-e be, vagy sem.

Az eljárás olcsóbb, mint az ekográfia, amely az ára miatt a fejlődő országokban nem mindenki számára hozzáférhető.

Ma a terhesség idejének megállapítás az ultrahang által mutatott kép és az utolsó menstruáció óta eltelt idő alapján történik, de az ultrahang drága, a menstruációs ciklus kiszámítása gyakran pontatlan. Ez a szülés idő előtti megindításához vagy császármetszéshez vezethet.

A Stanford kutatói már korábban rájöttek arra, hogy a keringő RNS mérésével tanulmányozni lehet a magzat fejlődését és a terhesség idejét.

Ennek ismeretében elemezték 31 várandós nő vármintáját. Ebben az esetben mind a kihordási időnek megfelelően születtek. A kutatók ezután 39 olyan nőből álló csoportot vizsgáltak, amelynek minden tagjának volt már koraszülése. Terhességük harmadik és hatodik hónapjában vettek tőlük vérmintát. A vérben lévő RNS alapján 8 bekövetkezett koraszülésből 6-ot tudtak előre megállapítani.

A kísérleteket az eredmények megerősítése végett a kutatók szélesebb körben folytatják.

Szólj hozzá

tudomány egészség születés USA