2018. júl 08.

Úszó macskamenhely

írta: Göbölyös N. László
Úszó macskamenhely

114447954-4a9ebb14-6f3e-4b5a-a7ec-b16977be7267.jpg

Amsterdam csatornái tele vannak mindenféle formájú és méretű bárkákkal. Van azonban egy, amely különbözik az összes többitől. A neve Poezenboot, „a macskák bárkája”, a világ egyetlen úszó macskamenhelye.

Jelenleg 50 elhagyott macska él a tutajon, közülük 18 állandó lakó.

„A cicák jönnek-mennek – magyarázza Muhammed Muheisen, kétszeres Pulitzer-díjas fotós, aki egy hetet töltött a Poezenbooton – A többségük kóbor, de van egy perzsa, akit mindenki kényeztet. Ő legnépszerűbb, gyönyörű szőre van.”

A menhelyet 1966-ban alapították, amikor Henriette van Weelde „a macskák asszonya” elkezdett kóbor macskákat összegyűjteni egy öreg tutajra, amelyet átalakított erre a célra. A tutajt az évek során többször javították. 1987-ben nonprofit alapítvány lett és 2001-ben újra átalakították, hogy megfeleljen a holland hatóságok által megszabott normáknak. Például kerítéssel szegélyezték, hogy a macskák ne essenek vízbe.

Az alapítvány adományokból tartja fenn magát, önkéntesek gondoskodnak az etetésükről, gyógyításukról. A húsz önkéntes között 20 és 70 évesek is vannak. Muheisen elárulta, hogy van munkájuk elég, ők szolgálnak idegenvezetőként is a látogatóknál.

Az örökbe adásuknál nagy gondossággal járnak el. A potenciális új tulajdonosoknak a kiválasztás után kötelezően egy napig gondolkodniuk kell, hogy valóban akarják-e a cicát. Ha később mégsem kell nekik, a tutajra minden további nélkül visszafogadják. „Aki a bárkán él – mondja a fotós, aki élete legszebb munkájának tartja az ott töltött egy hetet – maga is a környezet részévé válik, és a macskák számára egy másik nagy macska lesz”.

 

Szólj hozzá

macska állatvilág állatvédelem Hollandia