2018. aug 09.

A munka jövője a technológia fejlődésének hatására alakul

írta: Göbölyös N. László
A munka jövője a technológia fejlődésének hatására alakul

images_1.jpg

A gépek irányítják jövőbeli munkáinkat. Egyes munkafolyamatokat a robotok végzik majd, márészt fejlettebb eszközök állnak az emberek rendelkezésére és ezek megkönnyítjük a munkát.

A kvalifikált munkaerő-gazdálkodásra szakosodott PageGroups a Foresight-tal együttműködve készített egy tanulmányt, amelyben a jövendő munkahelyeket modellezi.

Az elemzés szerint a döntési képesség, a bonyolult helyzetekben való eligazodás és az új iránti nyitottság azok a kompetenciák, amelyeket gépekkel nem lehet helyettesíteni. Ezeket a tulajdonságokat kell az embereknek fejleszteniük és így képesek lesznek életük során 4-6 szakképzettséget szerezniük.

Változni fog a munkahely-keresés is. A szakmai életrajzot a mesterséges intelligencia kezeli, amely, mint egy személyi asszisztens, tárolja az adatokat. Az információk felhőkben kerülnek megőrzésre, és biztonságossá teszi azokat a block-chain technológia. Az AI számára azonban  elérhetők. Szkennelheti őket és így értékelni tudja, hogy egy projekt megfelel-e adott esetben a támasztott igényeknek és fordítva.

A mikrochipek, amelyek lehetővé teszik a dolgozóknak, hogy ajtókat nyissanak, terminálokig eljussanak, áruért fizessenek, már működnek. De ez csak a kezdet ahhoz, hogy az alkalmazottak könnyebben, gyorsabban és eredményesebben tudjanak elvégezni egyes feladatokat. A blockchain regisztrációk hosszú láncolata, amelyet lemásolnak a gépek millióin keresztül és gondoskodik arról, hogy rendben megőrizzék az adatokat. Hatása a jövőbeli munkaerőpiacra ma még felmérhetetlen.

A blockchain elterjedésével egyre elavultabbá válik az információk ellenőrzése és hitelesítésének szükségessége. A közvetlen kapcsolatok nem lesznek olyan kockázatosak, min amilyenek most lehetnek az interneten. Az okos szerződések lehetővé teszik a pay-as-you-go forradalmat, amely erősíti az úgynevezett „gig economy”-t, amelyben a szabad szakemberek a fogyasztók igényeihez igazítják a munkával töltött  órákat. A tokenen alapuló struktúrák alkalmazásával minden eddiginél nagyobb lehetőségük lesz az embereknek arra, hogy a maguk urai lehessenek.

Bár a robotok és a mesterséges intelligenciák elkerülhetetlen átvesznek sok olyan funkciót, amelyek adatokon és sablon-ismereteken alapulnak, úgy változik meg az emberek és a gépek együttműködése, hogy az hatásosabb lesz.

Az ismétlődő műveletek automatizálása, valamint az adatbázisokra való támaszkodás új munkatipológiákat fog létrehozni, amelyben nagy figyelmet kap az a mód, ahogy az emberek és gépek a lehető legeredményesebben tudnak együtt dolgozni.

A robot kollégák, azaz a „cobotok” integrálódnak, a régi nézetek az emberek és gépek közötti különbségekről átadják a helyüket az együttélésnek.

A tanulmány üzenete világos. Míg a mesterséges intelligencia, az automatizálás, a robotika, és a technológiák új módokat adnak a tevékenység és a képességek kibontakoztatására, az emberek legnagyobb előnyei személyes adottságaik lesznek.

 

Szólj hozzá

munka társadalom