2018. aug 15.

Állandó orvos, hosszabb élet

írta: Göbölyös N. László
Állandó orvos, hosszabb élet

3500.jpg

Hosszabb életre számíthatunk, ha van egy állandó, megbízható orvosunk. Az exeteri és a manchesteri egyetemek kutatóinak erről szóló tanulmánya a British Medical Journal Openben jelent meg.

A tudósok 700 olyan kutatást vizsgáltak meg, amelyeket 2010 óta készítettek 9 ország különböző egészségügyi rendszereinek kereteiben. Egy-egy felmérés átlag 16 ezer pácienssel foglalkozott.

A tanulmányból kiderül, hogy az esetek 81,3%-ában az állandó orvos jelentősen növeli az élettartamot.

A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy az orvos és a páciens között így tud kialakulni olyan kapcsolat, amelyben az orvos alaposan megismeri a páciens egészségi állapotát, annak változásait és megfelelően tudja személyre szólóan kezelni. A beteg maga is jobban megnyílik az ismert orvos előtt, jobban bízik benne és az utasításait is jobban betartja. Mindez valószínűleg hozzájárul az élettartam meghosszabbításához.

„Azokban az időkben, amikor az új orvosi technológiákról zeng a média, hasznos felhívni a figyelmet az orvos-beteg emberi kapcsolatok fontosságára” – nyilatkozta Denis Pereire Gray, a tanulmány készítőinek egyike.

Véleményét osztja a Royal College of General Practitioners is, amely most tett közzé egy nyilatkozatot, amely szerint nem lehet chatbot-okkal helyettesíteni az orvosokat. Erre azután került sor, hogy a mesterséges intelligenciákkal foglalkozó Babylon Health start-up  alkalmazásának új változata 81%-kal felülmúlta a brit orvosokat egy szakmai teszt kérdéseire adott válaszaiban.

 

Szólj hozzá

egészség társadalom orvostudomány Nagy-Britannia