2018. aug 17.

Szoros nyakkendő, rossz vérellátás az agyban

írta: Göbölyös N. László
Szoros nyakkendő, rossz vérellátás az agyban

photo_2017-07-25_18-33-12.jpg

A nyakkendő viselése körül régóta folynak a viták, nemcsak a divatszakemberek között, hanem azok is vitatják hasznosságát, akik a jó emberi közérzettel foglalkoznak. Most ismét egy olyan vélemény látott napvilágot, ami elveti egy bizonyos elegancia nélkülözhetetlen tartozékát.

A Schleswig-Holstein-i egyetemi kórház kutatói ugyanis kimutatták, hogy a nyakkendőcsomónak a nyaki erekre kifejtett nyomása csökkenti a véráramlást az agy felé.

A kísérletbe 30 egészséges, 24 éves fiatalt vontak be. A csoport egyik felét megkérték, hogy öltsön nyakkendőt a legegyszerűbb csomózással, a Windsorral, a másik fele pedig nyakkendő nélkül maradt, és kontroll-csoportként szerepelt.

Az első csoport agyát mágneses rezonanciával figyelték a nyakkendő felvétele előtt, nyakkendővel és utána. Monitorozták a másik csoportot is, majd az eredményeket egybevetették.

Kiderül, hogy a nyakkendő 7,5%-kal csökkentette az agybaj utó vért és ez csak 5,7%-ra csökkent a nyakkendő levétele után.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a szorosan kötött nyakkendő emberek egyes kategóriáinál problémákat okozhat. Ez vonatkozik a dohányosokra, a stresszesekre, a vérkeringési panaszokkal küzdő idősebbekre, akiknek a véráramlása már csak koruk miatt is lassúbb.

A nyakkendő csomója ezeknél az embereknél fejfájást, szédülést, hányingert okozhat.

Egy korábbi amerikai kutatás viszont azt is kimutatta, hogy a nyakkendő a szemideget is nyomja és ez végső soron hályog kialakulásához is vezethet. Sőt, olyan vizsgálatokat is végeztek, amelyek a nyakkendőt az Alzheimer-kórral is kapcsolatba hozták, bár a német kutatók ezt a feltételezést valószínűtlennek nevezték.

 

Szólj hozzá

divat egészség életmód nyakkendő