2018. aug 19.

Nyolcvan éves a Hollywood Boulevard leghíresebb antikváriuma

írta: Göbölyös N. László
Nyolcvan éves a Hollywood Boulevard leghíresebb antikváriuma

larry-edmunds-bookstore.jpg

A Larry Edmunds Bookshop, a Hollywood Boulevard 6644 szám alatt valóságos intézmény a Los Angeles-iek számára. Az antikvárium 80 éve működik, leltárában mintegy 500 ezer plakát, képeslap, és számtalan ritka könyv, amelyeket hajdan híres sztárok dedikáltak, az 1930-as, 40-es évek hollywoodi emléktárgyai. Ellenállt az on-line könyvkereskedelemnek, a letöltéseknek, ma is olyan állandó vevői vannak, mint Quentin Tarantino és William Friedkin, Faye Dunaway és Diane Keaton.

Mai tulajdonosa, Jeffrey Mantor, bal bicepszén egy nagy Rita Hayworth-tetoválást visel, a jobb felkarján pedig Anita Ekberg, Az édes élet felejthetetlen hősnője látható.

„A 80-as években költöztem Renóból L.A.-be – meséli Mantor a La Repubblicának – előbb, mint az Amazon és az e-Bay. Az a baj, hogy a világhálón ma mindenki kereskedőnek képzeli magát. Ami az én boltomban van – az amerikai mozi aranykora – arról csak álmodoznak a digitális dílerek.”  Például a dedikált fotógyűjteményéről, amely olyan hírességek arcképét rejti, mint Mae West, Kim Novak, Laureen Bacall. A Warner Bros mindent megtett azért, hogy visszaszerezze Bette Davisnek egy 1937-ben készült „engedélyezett” fotóját, amelyen rajta van a stúdió pecsétje. Kincsei között van Barbara Stanwyck személyes forgatókönyv példánya az 1964-es The Night Walker című krimiből, Joan Crawford önéletrajza, Lee Marvin New Hollywoodja, de korlátozott példányszámban megjelent 70-es évekbeli John Travolta-képeslapok is kaphatók.

mantor031011.jpg

A Larry Edmunds Bookshop 1938-ban nyílt meg, a mai napig a filmes könyvek Mekkájának számít, egy letűnt világ utolsó túlélője. Kezdetben olyan íróknak volt rendszeres találkozóhelye, mint William Faulkner, Raymond Chandler és Nathaniel West. Az eredetileg klasszikus irodalmat és pornofüzetecskéket árusító bolt sorsa az 50-es években változott meg gyökeresen, amikor akkori tulajdonosa, Ted Taylor, a nagy hollywoodi stúdiókkal való kapcsolatai révén elkezdett filmes könyveket, eredeti forgatókönyveket, forgatási ereklyéket árulni.

„1991-ben  komikus némafilmekkel kezdtem a boltban dolgozni.  Volt gyakorlatom, mert előzőleg a Book City-ben dolgoztam, amelyből később mexikói étterem lett. Nem vagyunk filmklub, de vonzzuk a filmbarátokat. Csak azt sajnáljuk, hogy nem tudjuk teljesíteni azoknak a kívánságát, akik a mi közvetítésünkkel szeretnének kapcsolatba lépni a mai filmesekkel.” – mondja Mantor, aki azért számos közönség-találkozót és dedikálást szervez a boltba. Képünkön a legendás komikus Carl Reiner a Larry Edmunds vendége.

carl-reiner-larry-edmunds.jpg

Azt azonban sikerként könyveli el, hogy levelet kapott egy csoport elítélttől, akik segítséget kérnek tőlük a börtönvilágról szóló filmjük elkészítéséhez. A forgatókönyv-készletükből küldött kéziratokkal ezt a kérést szívesen teljesítik.

 

Szólj hozzá

mozi könyv USA Hollywood