2018. okt 04.

Lazítani az iskolában

írta: Göbölyös N. László
Lazítani az iskolában

iskola.jpg

A torinói Cena általános iskolában a diákoknak kialakították egy teret, ahol pihenhetnek, olvashatnak, zenét hallgathatnak – írja a La Repubblica.

A gyerekek kívánságát teljesítették ezzel, mert amikor megkérdezték őket, hogy mire lenne szükségük, azt válaszolták, hogy egy olyan helyre, ahol nem elsősorban játszani, hanem lazítani lehet.

A gyerekeknek az iskolai életbe való bevonása a Save The Children nevű szervezet kezdeményezésére indult el. Torino északi negyedeiben már 16 iskolában valósulnak meg a gyerekek javaslatai, a választott képviselők közreműködésével.

A Cenában pihenőhelynek találtak egy üres szobát, amelyet egy tanítónő kifestett, szülőtől kaptak bele szőnyeget, másoktól könyveket, lemezeket. A szoba az idei iskolaévtől teljes mértékben funkcionál. Minden diák használhatja hetenként pár órára.

A gyerekek tették szóvá, hogy kellemetlenül nagy a zaj az ebédlőben, az étkezések idején. A diákok és a tanárok együtt találták ki, hogyan lehet fellépni ez ellen: készítettek egy zöld, egy sárga és egy piros kis táblát. Sorban egy-egy diák ellenőrzi az asztaloknál, hogy mekkora a zaj, és felmutatja az ennek megfelelő táblát. A módszer sikeresen működik.

Tudományos laboratórium létrehozását is tervezik a gyerekek, már el is nevezték Albert Einsteinről.

A módszer nagy előnye, hogy a gyerekek magukénak érzik az iskolát, sok jó kezdeményezésük valósul meg, aktívabbak jobban tanulnak, az oktatók partnereinek érzik magukat, nem véletlen, hogy szaknyelven „peer education”-nek, azaz egyenlő felek közötti oktatásnak evezik.

 

Szólj hozzá

iskola nevelés pihenés Olaszország