2018. okt 26.

Víz van a Jupiter egyik holdján

írta: Göbölyös N. László
Víz van a Jupiter egyik holdján

131213072250-jupiter-moon-hubble-water-vapor-horizontal-large-gallery.jpg

A michigani egyetem kutatói jelentették be a Nature Astronomy című folyóiratban, hogy a Jupiter egyik holdján víz nyomait találták meg.

A felfedezést akkor tették, amikor újra elemezték azokat a felvételeket, amelyet a NASA Galileo szondája 20 évvel ezelőtt készített az Európa felszínéről – írja a La Repubblica.

„Eddig csak a Hubble űrteleszkóp néhány megfigyelése utalt arra, hogy gőzkilövésekről van szó, ami azt jelenti, hogy az Európa felszíne alatt víz rejtőzik” – nyilatkozta Xianzhe Jia, a kutató csoport vezetője. Ez megerősítette azokat feltételezéseket, amelyekre a Hubble és az ESA 2012-ben és 2016-ban felvett képeinek elemzéséből jutottak.

A Galileo 1997-ben nyolc űrmissziója egyikén készítette a most újra elemzett képeket. Akkor kevesebb, mint 400 km-re közelítette meg az Európát és ekkor mind a magnetométer, mind a spktrométere változást mutatott a mágneses mező és az elektronikus plazma sűrűségében. Ezekből a változásokból következtettek a kutatók arra, hogy a Galileo egy gőzkilövésen haladt át.

Ezeknek az adatoknak a megerősítésére és kiegészítésére indulnak el újabb űrküldetések a következő évtizedekben. Az eddigi ismeretek alapján az biztos, hogy az Európa jeges felszíne alatt sok km-es meleg vízű óceán van. Eddig azt hitték, hogy csak a jég perforálásával lehet erről megbizonyosodni, ami bonyolult és drága eljárás. A Galileo megfigyelései alapján egyszerűbb alternatíva kínálkozik: egy Európa körül keringő szonda mintákat vehet leszállás nélkül is a gőzökből.

Szólj hozzá

űrkutatás tudomány USA Jupiter