2018. nov 05.

Változnak a sztereotípiák a szőke nőkről

írta: Göbölyös N. László
Változnak a sztereotípiák a szőke nőkről

marilyn_monroe_2_1050x700.jpg

A szőke nők tudják, hogy hajuk színe gyakran kétes ízlésű viccek céltáblája, hogy a felületes ítélet szerint a szőke nő egyenlő a butasággal.

Ez persze nem volt mindig így, gondoljunk csak a reneszánsz költőkre: Petrarca extázisban írt Laura szőke hajáról, és Dante a Paradicsomban úgy írja le Beatricét, hogy nem fér kétség szőkeségéhez. Botticelli is az aranyhajú Simonetta Vespucciról mintázta az  ő Vénuszát. Szőkék voltak az angyalok a freskókon, a festményeken. A szőke nő légies, földöntúli magasságokban emelkedik a lovagregények világától egészen a 20. századig. Még Juhász Gyula is így merengett Annáról: „Milyen volt szőkesége, nem tudom már…”.

venere.jpg

Aztán fordult a kocka. A világ modernizálódott, addig-addig, míg a szőke nőt leszállította a piedesztálról, sőt, előítélettel kezdte kezelni. Ebben nagy szerepe volt a mozinak: Lillian Gish, a némafilm egyik legnagyobb színésznője szőke fürtjeivel még az ártatlanságot szimbolizálta, de Mae West és Jean Harlow már a „végzetes”, buja nőt vitték színre. A „buta szőke nő” sztereotípiájáért talán Marilyn Monroe volt a legfőbb felelős, pontosabban azok, akik őt belekényszerítették ebbe a szerepkörbe (Marilyn ugyanis az életben egyáltalán nem volt buta – ez is okozta részben tragédiáját…). A szőkék előnyben című filmben (1953) zseniálisan alakította a buta szőke nő figuráját. És az előítéletek ma is élnek. Elég rákattintani a Google-ban a „szőke nő-viccekre”, de beindult már az ellenszél is, igaz, egy kicsit erősre sikerült.

lillian-gish-boan1-e1407583183170.jpg

Jay L. Lagorsky, az ohioi állami egyetem közgazdásza publikált 2016-ban egy tanulmányt az Economics Bulletin-ben, amelyben leírta, hogy a National Longitudinal Survey of Youth 1979-es adataiból kiindulva ki tudta mutatni, hogy a szőke nők IQ-ja átlagosan 103,2 míg a barna hajúaké, 101,2, a fekete hajúaké pedig 100, 5. A többi kutató szerint lehetetlen genetikai kapcsolatot találni a hajszín és az intelligencia között, az eredmény abból is származhat, hogy az adatokat olyan nőktől vették, akik „intellektuálisan motiváltak voltak.”

„Nem gondolom, hogy teljes biztonsággal lehessen állítani, hogy a szőkék intelligensek, de azt határozottan le lehet szögezni, hogy nem butábbak” – mondta kompromisszumkészen Zagorsky.

Hogy a szőke nők valóban nem butábbak, azt számtalan példa bizonyítja. Aki híres példákat keres, nézze meg a Forbes éves listáját a világ száz legbefolyásosabb nőjéről. Csak néhány név közülük: Hillary Clinton, Ariana Huffington, Taylor Swift, J.K.Rowling, Emma Watson, Jennifer Lawrence..

104515633-_y2a5565_1910x1000.JPG

Szólj hozzá

társadalom művészet szociológia előítéletek szőke nők