2018. dec 15.

Jó, ha az elvált házastársak jó barátságban maradnak

írta: Göbölyös N. László
Jó, ha az elvált házastársak jó barátságban maradnak

gwyneth-paltrow-chris-martin-new-phase-of-life.jpg

Chris Martin, a Coldplay frontembere és volt felesége, Gwyneth Paltrow együtt töltötték az idei Hálaadást gyermekeivel és az énekes új menyasszonyával, Dakota Johnsonnal, mutatva, hogy az exek is lehetnek egymással jó viszonyban. A trend az utóbbi időben erősödik. A jelenséget magyarázza a La Repubblicában Milena Masciarri pszichoterapeuta.

A házaspároknak régebben sokkal nehezebb volt elválni. A házasságok örökre köttettek. A katolikus országokban szentnek és sérthetetlennek tekintették, a válás bűn volt, nem egy országban – például Olaszországban – nem is lehetett törvényesen elválni. Ma jóval nagyobb mindenütt a személyi és választási szabadság. A nők szerepe is megváltozott és ez több szempontból hozott változást a párkapcsolatokban. A korábbi generációknál a párok életminősége nem számított. A család egységének értelmében a házastársak mindent elviseltek. A tény, hogy könnyebben lehet válni, ha a dolgok rosszul alakulnak, átformálta a kapcsolatot, kevesebb az ellenségeskedés, a szerelemből barátság lett. Az ex az a különleges egyén, akivel intim kapcsolatban voltunk, akivel megosztottuk a mindennapokat, aki része volt életünknek. Ha nincsenek közöttünk mély sebek, ha megmaradt a bizalom, a megbecsülés, fenntartjuk vele a kapcsolatot. Természetesen ez csak egy kis idő után lehetséges, amíg a volt házastársak feldolgozzák a válással kapcsolatos érzelmeket, a csalódást, a haragot, a bűntudatot.

Sokan beszélnek az exről úgy, mint olyan személyről, aki mindig benne marad az életükben. Mások, az elmúlt kapcsolatot fontosnak tartva, úgy döntenek, hogy kizárnak minden folytonosságot és csak a gyerekek érdekében szükséges, kulturált érintkezési formát tartják fent – vélekedik az olasz szakértő.

Valljuk be, sok riasztó példát látva, ez utóbbi megoldás sem kevés…

 

Szólj hozzá

élet társadalom párkapcsolat válás