2019. feb 11.

Élet oxigén nélkül

írta: Göbölyös N. László
Élet oxigén nélkül

134312642-91ecf322-bde5-4100-8e86-b8defdb5bb65.jpg

A biológia szerint oxigén nélkül nem lehet élni. Az angolnákhoz hasonlító  Ophidiiaenéknek sem lehetne, de ők ezt nem tudják és így élnek.  Az Ecology-ban jelent meg erről a Scripps Institution of Oceanography kutatóinak tanulmánya.

A kutatók a Kaliforniai-öböl mély vízében találtak kétféle típisú halat, az ophidiiae-t és a lephalurus cephalust, egy 25 cm hosszú cápafélét.

A csapat egy tengeralatti robot segítségét vette igénybe és az által felvett videót elemezve meglepetéssel állapították meg, hogy ott a felszínen lévő oxigén kevesebb, mint 1% mellett ezeknek a halaknak százai élnek, sőt, úgy tetszik, hogy ez a környezet jobban tetszik nekik, mint az oxigéndúsabb. Bár vannak már halfajták is, amelyek beérik kevés oxigénnel, ilyen kevéssel egyik sem.

A kutatók következő feladatuknak annak megértését tekintik, hogy a halak hogyan tudnak alkalmazkodni ilyen feltételekhez. Lehetségesnek tartják, hogy különleges kopoltyúkkal rendelkeznek és a ragadozó halak elől menekülve alkalmazkodtak az oxigénszegény vízhez.

 

Szólj hozzá

tudomány természet halak élővilág USA