2019. feb 28.

Az igazság alkonya

írta: Göbölyös N. László
Az igazság alkonya

rsz_rtsf687.jpg

Bernard-Henri Lévy francia filozófus vendége volt a Google által rendezett szemináriumnak, amelynek az igazság alkonya és az álhírek terjedése elleni védekezés volt.

Lévy felszólalásából a La Stampa idézett.

A filozófus emlékeztett arra, hogy George Orwell a Gondolatok a spanyol polgárháborúról című könyvében megírta: 1936-ban fedezte fel, hogy amit az újságok írtak, annak semmi köze nem volt a tényekhez és hogy az igazság, mint fogalom, kezd eltűnni az egész világon. Véleménye szerint ez tette lehetővé, hogy Joseph Goebbels vagy Donald Trump megjelenhessen.

Ennek a folyamatnak három fő eszköze van. Az egyik a kanti kriticizmus, amely azt hirdeti, hogy csak azt tudjuk megismerni, amit az érzékenység szűrői, a megértés kategóriái és a józan ész gondolatai láttatnak velük, vagyis csak az igazság morzsáit.

A másik a nietzschei perspektivizmus, amely az igazságból nézőpontot csinál, kicsinyíti, meghamisítja – így süllyedhet le Putyin vagy Trump álhíreiig.

A harmadik a noszt-nietzschei dekonstruktivizmus, amely idézőjelbe teszi, kiszakítja környezetéből és belefojtja sémák felhőjébe, olyannyira, hogy már nincsen semmi kapcsolata azzal az igazsággal, amely egyszerű, szilárd és megkerülhetetlen.

Lévy az igazság elhalványításáért felelőssé teszi a GAFÁ-t (Google, Apple, Facebook, Amazon) a digitális demokrácia miatt, amelyben mindenki kitart a maga igazsága mellett. Azzal kezdtük – mondja – hogy mindenkinek joga van elmondani a maga véleményét, most pedig ott tartunk, hogy minden véleményt azonos értékűnek tartunk. Azzal kezdtük, hogy azt kértük a másiktól: hallgasson meg, értse meg, amit mondunk, aztán azzal folytattuk, hogy bármit gondol erről a másik, tartsa tiszteletben, amint mondunk, most pedig azt mondjuk: ne mondja a másik, hogy az egyik gondolkodásmód értékesebb lehet a másiknál.

A francia gondolkodó javasolja, hogy a világ 100-200 legnagyobb lapja reális időben leplezze le a legkárosabb álhíreket, és ugyanerre kéri fel a honlapok felhasználóit is.

„Nem szeretnék a Google szemináriumának nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mint amekkorát megérdemel – fejezte be Bernard-Henry Lévy – de lehetne az öntudatra ébredés kezdete.”

Szólj hozzá

média társadalom filozófia Franciaország Bernard-Henri Lévy