2019. ápr 15.

Vagyont érnek Napóleon szerelmes levelei

írta: Göbölyös N. László
Vagyont érnek Napóleon szerelmes levelei

xvm9c1a0e76-57dc-11e9-84fa-807fcd637a20.jpg

Bonaparte Napóleon feleségének, Josephine-nek írt 3 levele 513 ezer euróért kelt el a Drouot árverésén – közölte a Le Figaro.

1796.április 18-án, néhány héttel Párizsban megtartott esküvője után íródott az első. A 27 éves tábornok Itáliában irányít nagy támadásokat az osztrák erők ellen. 18 nap alatt két hadsereget ver meg, hat győzelmet arat és visszavonulásra kényszeríti az ellenséget. Szíve azonban máshol van.

„Nem kaptam levelet tőled, imádott barátném, kedves elfoglaltságaid lehetnek, hogy elfelejted férjedet, aki ügyek és legkimerítőbb fáradozások közepette is rád gondol, utánad vágyódik…Elfelejtettél. Már nyolc napja lovon ülök, nincs éjszaka, nincs pihenés, nincs alvás” – írta Bonaparte generális.

Ezek a lángoló szavak egy dupla kék papíron, egy cím és egy kis piros viaszpecsét 220 ezer eurót értek valakinek, csaknem a dupláját a kikiáltási árnak.

Egy 1796 május 18-i levél 169 ezer euróért lelt gazdára. Az itáliai hadjáratban győztes Bonaparte diadalmenetben érkezett Milánóba, de ő még mindig hitvesét várja.

„Két napja Milánóban vagyok, ahol elképzelhetetlen módon fogadtak. Az ujjongó tömeg elénk jött, és diadallal kísért bennünket. A milánói főherceg házában kaptam szállást, egy nagyszerű palotában. A város szép, de Te nem vagy itt. Beteg vagy és ez elveszi minden örömömet…”

Az 1804. július 21-i harmadik levél 123 ezer euróért kelt el. Napóleon romantikusan ír le benne egy Boulogne-nál átélt vihart, amelyben 29 tengerész meghalt és veszélybe került az egész flotta. „Asszonyom, drága feleségem, négy napja távol vagyok Öntől, állandóan lovon és mozgásban voltam, de ez nem ártott az egészségemnek. Monsieur Maret tájékoztatott a tervéről, hogy hétfőn indul. Az egyik hajóm a sziklák közé szorult. Azt hittem, hogy elveszítjük, de sikerült megmenteni”.

Egyéb levelek és emléktárgyak, mint egy hajtincs, egy Becsületrend szalagja szintén árverésre kerültek az Aristophil gyűjteményből.

A kollekció korábbi aukcióin a Napóleon-relikviák sokkal nagyobb összegekért keltek el. 2017 decemberében egy 1796-ban írt levélért 320 ezer eurót adtak. Egy hónappal korábban született a csúcs, 650 ezret ért egyet Bonaparte-levél. Íme egy részlet belőle: „Nem töltöttem el egyetlen napot anélkül, hogy ne szeresselek, nem töltöttem el egy éjszakát anélkül, hogy ne szorítsalak a karomba, ne ittam meg egy csésze teát anélkül, hogy ne átkozzam el a dicsőséget, az ambíciót, amely távolt tart tőled, életem lelkétől. A dolgaim között, a csatatereket járva, imádott Josephine-em, te vagy egyedül a szívemben, te foglalod el a gondolataimat. Csak azért távolodom el tőled a Rhone folyó sebességével, hogy minél gyorsabban újra láthassalak. Éjszaka azért kelek fel dolgozni, hogy ezzel is néhány nappal előre hozhassam kedves Barátném érkezését.”

 

 

Szólj hozzá

árverés történelem levelek Napóleon Franciaország