2019. máj 29.

A brnói egyetem vonzza a világ legjobb agyait és hazahozza a cseh fiatalokat

írta: Göbölyös N. László
A brnói egyetem vonzza a világ legjobb agyait és hazahozza a cseh fiatalokat

152-cz-0x0.jpg

A Ceitec kutatóközpontot  2014-ben építették fel Brnóban, a Masaryk egyetem campusában. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 200 millió eurót adott hozzá.

Kutatóinak nagy része már végzett hasonló munkát külföldön, a legtöbben az Egyesült Államokban. Biológusok, vegyészek, virológusok, fiatalok és hozzá akarnak járulni a tudományos kutatás fejlesztéséhez, különösen az orvosi célúakhoz.

A kapott összegből az egyetem tudott vásárolni 5 millió euróért egy Titan Kriost, a világ legerősebb mikroszkópját, amellyel atom méretű dolgokat is meg lehet figyelni, és egy legújabb típusú szpektroszkópot.

A 40 éves Pavel Plevka rendszeresen használja ezeket a műszereket. 2013-ban az Európai Kutatási Tanácstól megkapta az egyik legrangosabb ösztöndíjat, a Starting Grantet, amelyet csak olyan tervekhez adnak, amelyek alapvetően előreviszik a tudományt. Plevka öt évre 2 millió eurót kapott  az emberi picorna vírus kutatásához. Ezek a vírusok fertőzik a felső és alsó légutakat.

Kollégája, Richard Stafl szintén kapott egy ösztöndíjat, ő a genóma sötét anyagát kutatja. Úgy véli, hogy az európai támogatás lehetővé teszi, hogy „szabad kezet kapjon kissé őrült tervek megvalósításához.”

A Csehszlovákia első miniszterelnökéről elnevezett egyetem egyike a világ 600 legjobb egyetemének a Times Higher Education rangsorolása szerint. Három területen, a környezetvédelmi, az agrár és az állatorvosi szektorban az első 200 között van.

„Kutatóink 40%-a külföldi. Ma már vonzani tudjuk az egész világ agyait” – mondja elégedetten Petr Dvorák, az egyetem kutatásért felelős rektora.

Az egyetemnek nem lesz könnyű felvennie a versenyt a legjobbakkal, főleg a magáncégek milliárdjaival támogatott amerikaiakkal – írja a lap. Kutatói azonban már elsőkként találták meg a méhek pusztulását okozó vírust, és a párizsi Pasteur Intézettel együttműködve ugyancsak elsőkként fedezték fel, hogyan alakulnak ki a nyaki csigolyák.  

Szólj hozzá

oktatás tudomány egyetem Csehország