2019. máj 31.

Mobiláldozatok az úttesten és szelfizés közben

írta: Göbölyös N. László
Mobiláldozatok az úttesten és szelfizés közben

killfies-extreme-selfies-accidental-death-top-spy-app-falling.jpg

New Yorkban évente legalább 300 gyalogost gázolnak el az autók azért, mert az úttesten való átkelés közben is a mobiltelefon köti le a figyelmüket.

A városban pénzbüntetéssel akarják ezt az életveszélyes jelenséget csökkenteni. A tervezett bírság összege 25-től 250 dollárig terjedhet. Kivételt jelenthetnek az orvosok, akiket bármikor hívhatnak sürgős esetben. Az intézkedés már New York állam szenátusa előtt van.

A mobilok megjelenése előtt a gázolásokért inkább az autósok voltak felelősek. Mára a gyalogosok figyelmetlensége nőtt meg riasztóan, az ebből származó balesetekkel együtt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2011-ben publikált egy jelentést, amelyet teljes egészében a közlekedésbiztonságnak, a mobiloknak az autósok és a gyalogosok általi használatnak szentelt. A figyelmeztetések azonban mindeddig pusztába kiáltott szavak maradtak.

Ugyancsak a mobil átkának tekinthető a szelfizés, amelynek már annyi áldozata van, hogy „killfie”-nek becézik. Egy felmérés szerint 2011 és 2017 között 259-en haltak meg a világban az önfényképezés miatt, és de elmúlt másfél év alatt legalább további tucatnyian vesztették életüket azért, mert szó szerint nyaktörő helyeken készült fotókkal akartak népszerűséget szerezni a közösségi médiában.

A 259 áldozat közül 106-an a 20-29 éves korosztályhoz tartoztak, 76-an még a húszat sem töltötték be, öten viszont 50 év felettiek voltak, mert sajnos a felelőtlenséget sem lehet korfüggőnek nevezni.

A szelfi-halottak közül 70-en vízbe fúltak, 51-en közlekedési baleset áldozatai lettek, 48-an elégtek, 43-an nem vették figyelembe a gravitáció törvényeit, 16-an áramütést kaptak, 11-gyel lőfegyver végzett, végül három embert vadállatok téptek szét. És bár szinte minden eset széles sajtónyilvánosságot kap, úgy tűnik, a vakmerősködők semmiből sem tanulnak…

Szólj hozzá

mobil életveszély USA szelfi