2019. jún 22.

KuToo, a magas sarkú cipők MeToo-a

írta: Göbölyös N. László
KuToo, a magas sarkú cipők MeToo-a

0_kwd5la-jg9ytvzt-.jpg

„Amikor megtudtam, hogy sokan vagyunk, akiknek ezt a kényelmetlenséget el kell szenvednünk, elhatároztam, hogy mozgalmat indítok ellene” – nyilatkozta Isikava Jumi japán színésznő a hazájában nők számára kötelezővé tett magas sarkú viselet elleni KuToo alapítója.

A magas sarkú cipőt nem törvény írja el, hanem elvárás. A jelszó a MeToo és két, a japán nyelvben hasonló hangzású szó, a kutszu  (cipő) és a kutszuu (fájdalom) összeolvasztásából született.

A mozgalomnak néhány hónap alatt 20 ezer támogatója lett és most petíciót adnak át a tokiói kormánynak, amelyben kérik olyan törvény bevezetését, amely tiltja a munkaadóknak, hogy elvárják női alkalmazottaiktól a magas sarkú cipő viselését.

„A magas sarkot, amellett, hogy ez a molesztását  egy formája, diszkriminációnak is tekintjük” – jelentette Isikiva.

A hálón a mozgalom támogatására sok nő tanúskodott arról, hogy milyen nehéz munkahely után futkosni magas sarkú cipőben és milyen nehéz abban dolgozni.

A petíció átadásakor a munkaügyi minisztériumból jelen volt egy nő is, aki csodálkozott, mivel még egyetlen ilyen petíciót nem kaptak. A színésznő szerint pedig éppen ideje volt.

A nők ilyen irányú lázadásának azonban nem ez az első megnyilvánulása. A „12 cm-s sarok diktatúrájának” kérdése már 2015-ben megjelent a Cannes-i filmfesztiválon. 2017-ben Brit Columbia kanadai tartományban Andrew Weaver, zöld párti képviselőnek sikerült kiharcolnia egy olyan törvényt, amely megtiltja a munkadóknak, hogy „nemi alapon kötelezzenek alkalmazottakat „ilyen vagy olyan cipő viselésére.’”

Szólj hozzá

divat társadalom nemi diszkrimináció nőmozgalom