2019. júl 01.

Tisztelgés Alan Turing előtt

írta: Göbölyös N. László
Tisztelgés Alan Turing előtt

turing-and-pals620x387.jpg

Alan Turing zseni volt. Megérzései utat nyitottak a modern informatikában, a mesterséges intelligenciában.

Az 1912-ben Londonban világra jött Turing  egyike volt a 20. század legnagyobb matematikusainak. Ő alkotta meg az algoritmus fogalmát, és az ő elméletei nagy lépést jelentettek a számítógépek megvalósulásában.

A II. világháború idején a legjobb brit kódfejtő volt. A tengelyhatalmak diplomáciai és katonai üzenetváltásait leplezték le általa az Enigma rejtjelző gép megfejtésével. Turing kitalált egy sor technikát, köztük egy, Bombának elnevezett elektro-mechanikus gépet, amellyel az Enigma titkát is fel lehetett tárni.

És mégis „bűnösként” halt meg, mivel homoszexuális is volt, és ezért elítélték. 1952-ben egy érvényben lévő viktoriánus törvény alapján választania kellett: két évet börtönben vagy vállalja a kémiai kasztrálást. Az utóbbit választotta. Több mint egy évig hormonkezelést kapott, amelynek komoly fizikai és pszichológiai hatásai voltak. Számos történész szerint az ebből következő depresszió miatt lett öngyilkos 1954. június 7-én, alig 42 évesen Manchester közelében lévő otthonában. A törvényszéki orvos szerint ciánmérgezésben halt meg és „zavart agyi állapotban vetett véget életének.” Mellette egy félig rágott almát találtak. Életrajzírói nem zárták ki, hogy erre hintette a halálos méreget. Édesanyja azonban kitartott amellett, hogy fia nem lett öngyilkos, halála véletlen baleset volt. John Graham-Cumming informatikus, aki kampányt folytatott a rehabilitációjáért, kijelentette: „Turing nemzeti kincs volt és halálba kergettük.”

Nagy-Britanniában csak 1967-ben szüntették meg a homoszexualitás büntethetőségét.

A New York Times Turing halálának évfordulóján tisztelgő cikket jelentetett meg róla, és a továbbiakban sorozatot terveznek mindazokról a homoszexuális személyiségekről, akiket emiatt tettek félre, holott sokat tettek a társadalomért, a tudományért, a művészetekért.

A brit kormány hivatalosan csak 2009-ben kért bocsánatot Turingtól. „Sajnáljuk, jobbat érdemeltél – mondta Gordon Brown akkori miniszterelnök. 2013-ban II.Erzsébet is királyi kegyelembe részesítette.

Szólj hozzá

tudomány informatika emberi jog Nagy-Britannia Alan Turing