2019. júl 02.

Brian Wilson, a 77 éves zseni, aki kétszer élt

írta: Göbölyös N. László
Brian Wilson, a 77 éves zseni, aki kétszer élt

38538_1_find-brian-wilson-birmingham-tickets_ban.jpg

Brian Wilson és a Beach Boys története tele van diadallal és bukással, válságokkal és aranylemezekkel, jogi csatákkal, szétválásokkal és újraegyesülésekkel.

A zenekar történetéről 2014-ben film is készült Love and Mercy címmel, Bill Pohlad rendezésében. A fiatal Briant Wilsont Paul Dano, az érettebbet John Cusack alakította. A film Wilson életének két különböző szakaszát dolgozta fel: a 60-as éveket, amikor olyan remekművek születtek, mint a Pet Sounds album és az akkor befejezetlen Smile, valamint a 80-as éveket, amikor már nem lépett fel, belső démonjainak foglya volt és szigorú orvosi felügyelet alatt állt.

Második élete a 90-es években kezdődött, hála felesége, Melinda szerető gondoskodásának.

A  Beach Boys a kaliforniai szörföző életstílus szülötte volt az 1960-as évek elején. Wilson azonban éppen az ellenkezője volt a magas,  szőke, izmos szörfös őstípusának. Befelé forduló, nyugtalan, egy kicsit köpcös, ráadásul az egyik fülére süket is volt, de rendkívüli komponáló készséggel megáldott. Ő alapította meg a zenekart két öccsével, Carllal és Dennisszel, valamint unokatestvérével, Mike Love-val és barátjukkal, Al Jardine-nal. Közülük egyedül Dennis próbálta ki a szörföt, és ő találta ki, hogy írjanak dalokat róla. Így készült el 1961-ben a Surfin’, amelyet aztán jó néhány követett, táplálták velük az örökös nyár, a tengerparti szerelmek mítoszát. Egy időben népszerűségük Amerikában vetekedett a Beatles-ével.

Aztán Wilson belefáradt a turnézásokba, a zenét szerette, de a show-bizniszt nem. Visszavonult egy stúdióba komponálni, a turnén pedig Bruce Johnston helyettesítette őt. Így született meg 1966 nyarára a nagy mestermű, a Pet Sounds, amelyet sokan minden idők legjobb pop-rock lemezének tartanak. Valóságos szimfónia, egy 36 perces érzelmi utazás Wilson zseniális agyában.  Mivel az album hangzásban, zenei tartalmában is megelőzte korát, a lemezkiadó is húzódozott tőle, és kezdetben nem is aratott nagy sikert.

Brian a következő évben egy még radikálisabb lemezt készített, amelyről azt mondta, „kamaszkori szimfónia Istenhez”.  A Smile-ban szakítani akart a hagyományos dalformával, egyben tisztelgett az egész amerikai zene előtt Greshwintől Phil Spectorig.  A saját maga elé állított mércével azonban nem tudott megbirkózni. Magába zárkózott, egyre többet élt LSD-vel, és lassan súlyos skizofrénia alakult ki nála. A  lemez pedig a rock-történelem leghíresebb kísértet-lemezévé vált.

Brian Wilson visszavonult, elzárkózott a világtól, 3 évig ki sem lépett a szobájából. 1973-ban első felesége Eugene Landy doktor gondjaira bízta, aki 24 órás fizikai és pszichikai kezelésnek vetette alá. Briannek ugyanis sikerült enyhíteni drogfüggőségét, fizikailag is összeszedte magát, lelkileg azonban az orvos hatalmaskodott rajta. A zenekar tagjai be is akarták perelni Landy-t, mondván, hogy nagy összegeket csalt ki a zenekarvezetőtől, ugyanakkor állítólag ők szorgalmazták, hogy Briant „gyámság” alá helyezzék.

Brian a 70-es évek közepén átmenetileg ismét beszállt a bandába, de csak rövid ideig bírta. A 80-as évek elején újra megpróbálkozott. Az évtized végén döntött úgy, hogy szólópályára lép. Debütáló lemeze jó kritikákat kapott, de a közönségnek nemigen kellett. Hasonló fogadtatásban volt része a következő két albumnak, az i Just Wasn’t Made For These Times-nak és az Orange Crate Artnak, amelyek egyaránt 1995-ben jelentek meg. Az ezredforduló előtt azonban visszatért a színpadra, a Wondermints nevű együttesével élőben mutatta be a Pet Sounds-ot. A közönség szeretete és a megtalált lelki egyensúly legyőzte félelmeit.

2004-ben, születése után 37 évvel mutatták be élőben Londonban a Smile anyagát. A koncert végén a világ minden tájáról érkezett rajongók állva tapsolták meg Wilsont. Innentől kezdve pályája újra fellendült. 2007-ben már nagy elismerés kísérte a Lucky Old Sun albumát, majd 2010-ben a Brian Wilson Reimagines Gershwint. A lemezt nagyra értékelték Gershwin utódai és azt is engedélyezték neki, hogy kiegészítsen két befejezetlen művet. A teljes feltámadás akkor következett be, amikor visszatért énekelni a Beach Boys-szal, amelyből már régóta hiányoztak testvérei. A dobos Dennis Wilson, akinek életét beárnyékolta a sátánista szektavezérhez, Charles Mansonhoz fűződő kapcsolata, 39 évesen, 1983-ban halt meg rejtélyes körülmények között, miután viszonya megromlott a többiekkel, és súlyos alkoholproblémái voltak. A gitáros Carllal tüdőrák végzett 51 éves korában, 1998-ban.

Brian Wilson 2012-ben tért vissza nagystílűen a Beach Boys-hoz a That’s Why God Made The Radio című albummal és egy nagysikerű turnéval, amellyel pályájuk 50. évfordulóját ünnepelték. 2015-ben pedig újabb szólóalbumot adott ki No Pier Pressure címen, bizonyítva, hogy a zenész napjaink hangzásaival is boldogul.  

 

Szólj hozzá

rock kultúrtörténet USA Beach Boys Brian Wilson