2019. júl 06.

Egészségvédő intelligencia

írta: Göbölyös N. László
Egészségvédő intelligencia

maxresdefault_9.jpg

A Bolognában rendezett Orvostudományi Fesztivál vendége volt Ian Deary, az edinburghi egyetem kognitív epidemiológiai  (öregedéssel foglalkozó)  kutató központjának igazgatója, úttörője ennek a tudományágnak.

A skót pszichológus kutatásairól tartott előadást. Elmondta, hogy a fejlettebb intelligencia nemcsak a jobb tanulmányi eredmény, vagy a jobb munka elérésében segít, hanem az egészségesebb életet is biztosítja. Több kísérlet is bizonyítja, hogy a gyermekkori, átlagosnál fejlettebb kognitív képesség pozitívan hat az egészségre és meghosszabbítja az életet.

Deary elmondta, hogy feldolgozta azokat az adatokat, amelyeket a Scottish Mental Survy gyűjtött össze 1947-ben az 1936-ban született 70 ezer skót gyermek tesztjeiből. A British Medical Journalben megjelent tanulmányban  ő és kollégái ki tudták mutatni, hogy a kognitív képességek szintje mennyire hatott a teszteltek életére a következő 68 évben.

Figyelembe vették a gyermekek genetikai örökségét, felnőttkori életmódját és ezzel együtt pozitív eredményre jutottak.

A kutató szerint a magasabb intelligencia lehet az egészségesebb élet egyik tükre, egyfajta neurális egészségé. Mivel azonban fiatal tudományról van szó, még sok a nyitott kérdés. Érhető, hogy a szakemberek figyelme ráirányult.

Dániában egymillió emberrel végeztek  kognitív epidemiológiai kutatásokat, Izraelben 2 millióval – hívta fel a figyelmet Deary, aki reméli, hogy az eredmények birtokában a tudomány sikeresebben tud a jövőben dolgozni az egészségbeli egyenlőtlenségek csökkentéséért.

Szólj hozzá

tudomány intelligencia agykutatás időskor