2019. júl 19.

Buster Keaton egy milánói nászutas pár filmjén

írta: Göbölyös N. László
Buster Keaton egy milánói nászutas pár filmjén

152101267-a09139e6-eb90-4142-a19c-d0dbdfda2e17.jpg

Előkerült egy amatőrfilm, amelyet egy milánói nászutaspár készített New York-ban Buster Keaton filmforgatásáról 1928-ban.

A pár egy 16 mm-s felvevővel filmezte mindazt, amit a városból látott és a metró egyik bejáratánál észrevették, hogy filmet forgatnak. Ott vannak a szereplő, a kamera, a kiváncsiskodók. Mint érdekességet, ezt a jelenetet is felvették. Kiderült, hogy film rendezője és főszereplője Buster Keaton volt, aki éppen Az operatőr című filmjét forgatta. Ezt a filmet most bemutatták a bolognai Megtalált mozi (Il cinema ritrovato) fesztiválon, ahol a nagy némafilm-művészről tartottak retrospektív vetítést.

Az operatőr egy volt fényképész története, aki felfedezi a mozgókép örömét és mozihiradóhoz vesz fel eseményeket – persze a keaton-i szürreális megközelítésben. Ez volt az első film, amelyet a rendező az MGM-nek készített, és nem volt könnyű dolga. A producer gyakran beleszólt a munkájába, amit Keaton nehezen viselt. „1928-ban követtem el életem legnagyobb tévedését. Hagytam magam meggyőzni, hogy hagyjam ott saját stúdiómat” – vallotta be később.

Mindennek ellenére Az operatőr remekmű marad. Paul Gibson kritikus írta róla: „Csak egy akrobata tud eljátszani egy ilyen alvajáró intelligenciát. Hihetetlen, hogy egy kísértet fényes nappal józanul sétáljon át nyitott szemmel történő álmokon. A szeretet  vezeti minden mentési kísérletét, és csak lehetetlen helyzetekben sikerülnek a dolgai. Képes a lehetetlenre úgy, hogy észre sem veszi.”

 

 

 

 

Szólj hozzá

mozi némafilm kultúrtörténet Olaszország USA Buster Keaton