2019. aug 27.

A Facebook gondolatolvasásról álmodik – tesztelték az agy dekóderét

írta: Göbölyös N. László
A Facebook gondolatolvasásról álmodik – tesztelték az agy dekóderét

bci_03_0.jpg

Az idegtudomány nagy lépést tett előre a gondolatolvasás felé. A San Franciscó-i egyetem kutatói a Facebook finanszírozásával kifejlesztettek egy olyan műszert, amely reális időben lefordítja azokat az agyi elektromos jeleket, amelyek egy kérdés meghallgatásához és az arra való válaszhoz kapcsolódnak és diagrammákká írja át őket.

Az erről szóló tanulmány a Nature Communications-ben jelent meg.

A kutatás egyik célja megérteni és kezelni bizonyos idegbetegségeket.

Az Edward Chang vezette kutatócsoport elektródákkal monitorozta három epilepsziás páciens agyműködését, miközben kérdéseket hallgattak és válaszoltak rájuk. Felhasználva a regisztrált idegjelzéseket, meg tudták különböztetni melyek felelnek meg a kérdések meghallgatásának és melyek a válaszoknak.

A kutatók tisztában vannak azzal, hogy még messze állnak a gondolat-olvasástól, de a kísérletek mindenképpen előrehaladást jelentenek e téren. Idesorolható Elon Musk Neuralink programja, amelyben egy majom agyát kötötték össze egy számítógéppel, amely utasításokat adott neki. Muskék is kifejlesztettek olyan technológiákat, amelyek segíthetik a végtagbénulásos és más kommunikációs problémákban szenvedő embereket.

Az egyetem dekóderje 61-76%-os biztonsággal működik. Egyes szavakat, egész mondatokat tud megjegyezni, szótárát az algoritmusokat hamarosan segítik kibővíteni.

A kutatók szerint olyan impulzusok leolvasásáról van szó, amelyeket az agy küld az izmokon keresztül a hangképző szerveknek és messze van a gondolkodástól, amelynek megváltoztatásra egyáltalán nem gondolnak – nyilatkozta Chang. Ennek ellenére vannak a szakmában olyan, akik tartanak attól, hogy a kutatás előbb-utóbb eljut a gondolatok megfejtéséig, netán azok megváltoztatásáig.

Szólj hozzá

tudomány agy gondolatok technológia USA