2019. aug 31.

Filmre vitték A gyűrűk ura szerzőjének életét

írta: Göbölyös N. László
Filmre vitték A gyűrűk ura szerzőjének életét

image_2.jpg

Egy kultikus író élete egy szerelem és egy barátság történetén keresztül. Ez a Tolkien, Dome Karukovski filmje, amelyet a taorminai filmfesztiválon mutattak be.

„Tolkien-rajongó vagyok 12 éves korom óta – mondta a rendező a La Stampának adott interjújában – Nem volt szándékomban hagyományos életrajzot forgatni, számomra az volt a fontos, hogy felelevenítsem azokat az érzelmeket, amelyeket olvasása közben éreztem, azt a kábulatot, hogy sikerült elszakadnom reális életemtől. Szegény volt, és mint Tolkien, én is később ismertem meg az apámat. Egyedül elveszettnek éreztem magam, és mindez felszínre került a filmben. Beleástam magam a könyvébe, az illusztrációiba, hogy megértsem, hogyan látta a világot.”

A fő elem Tolkien életében az első világháború tapasztalata volt. Egy tragédia, amelyet barátai segítségével élt túl.

„A lövészárokban is tovább szárnyalt a fantáziája. A legfélelmetesebb sötétségen keresztül nézett szembe a halállal és mindezt beleszőtte regényeibe. Középfölde kitalálása betöltötte egész létét, bár minden a gyerekkori történetek iránti szenvedélyével, a barátok iránti szeretettel, a szerelemmel kezdődött.”

A rendező hangsúlyozta, hogy ilyen tiszteletre méltó ember megjelenítésében kötelesnek érezte magát arra, hogy becsületes legyen. „Azt szeretném, hogy a film annak is tetszen, aki nem olvastam Tolkient, és szeretném, ha miután megnézte a filmet, megvenné egy könyvét. Szerettem volna találkozni vele és meghívni a bemutatóra. A forgatás előtt konzultáltam szakemberekkel, köztük egy professzorral, aki annak idején Oxfordban együtt oktatott Tolkiennel. Az, hogy az író bizonyos értelemben a jobboldalú kultúra egy részének szimbóluma lett, nem számít. Mindenki saját ízlése alapján választja ki, hogy mit olvas. Tolkien könyvei tele vannak allegóriákkal, amelyekben mindenki azt lát, amit akar.”

A filmben az írót Nicholas Hoult alakítja, feleségét és múzsáját, Edithet pedig Lily Collins.

Szólj hozzá

mozi történelem irodalom Anglia J.R.R.Toliken