2019. sze 03.

Autópálya feletti híd csak állatoknak

írta: Göbölyös N. László
Autópálya feletti híd csak állatoknak

5509.jpg

Egy 61 méter magas hidat terveznek építeni egy 10 sávos autópálya felett, hogy az állatok a maguk és az autósok veszélyeztetése nélkül tudjanak átjutni a másik oldalra.

P-22  már néhány évvel ezelőtt híressé vált Los Angeles-ben, még mielőtt 2017-ben a főhőse lett a The Cat That Changed America című filmnek. Ő lett az Egyesült Államok leghíresebb pumája, mivel két autópályán is átfutott, hogy elérje lakhelyét, a Griffin Parkot, és közben Los Angeles lakónegyedeit is megtisztelte. Egy nyomkövető nyakörvnek köszönhetően figyelemmel lehet kísérni kirándulásait, amelyekről lelkes írások jelentek meg a Facebookon és a Twitteren, és mindenki megkönnyebbülten felsóhajt, amikor kiderül, hogy baj nélkül hazatér.

Fajtája 15 éven belül kihalhat, ezért tartják fontosnak a felüljáró megépítését. A híd egyébként más fajták védelmét is szolgálja, mert a pumán kívül prérikutyák, kígyók, gyíkok is áthaladnak a 101-es számú autósztrádának ezen a szakaszán.

A felüljáró építését főleg magánadományokból fedezik, becslések szerint 87 millió dollárba kerül. A tervek szerint 2023-ra készül el és éjszaka dolgoznak rajta, hogy ne zavarják a 101-es forgalmát, ahol naponta átlag 300 ezer autó halad el Agoura Hills-nél, amelyet körülvesz ez a természetes rezervátum. Maga P-22, akit „a pumák Brad Pittjének” neveztek el, ő néz le a plakátról, amelyen adományozókat keresnek.

A híd, amelynek neve Wildlife Crossing at Liberty Canyon lesz, 50 méter széles lesz, fák és bokrok lesznek rajta, így az állatok észrevétlenek lesznek és maguk sem érzékelik, hogy egy hídon mennek át – nyilatkozat Clark Stevens, a projekt vezető mérnöke.

Az Egyesült Államokban nem ez az első híd, amely a természetet szolgálja. Tavaly októberben Kaliforniában már felépítettek egy állatoknak szánt felüljárót Temeculánál, 97 km-re San Diegótól. Kanadában, Alberta államban, a transzkanadai országúton átívelő utak pedig, amely a Banff nemzeti parkba vezet, gyakran medvék és jávorszarvasok használják.

 

Szólj hozzá

közlekedés környezetvédelem állatvilág USA