2019. sze 18.

Jó ötlet-e beleszeretni a legjobb barátunkba/barátnőnkbe?

írta: Göbölyös N. László
Jó ötlet-e beleszeretni a legjobb barátunkba/barátnőnkbe?

szmk_szerelmesfilm_savaria_mozi_1.jpg

Sokszor megtörténik, hogy két fiatal között, akik kiskoruk óta barátok, szerelem alakul ki. A La Repubblica által megszólaltatott szakértők szerint jól át kell gondolni ennek a pro és kontráját, mert sikertelenség esetén nemcsak a szerelem esik kútba, hanem a barátság is.

A prók:

A felek jól ismerik egymást és ez a mai időkben, amikor a kapcsolatok kevésbé mélyek, sokszor felületesek és nem tartanak sokáig, ez pozitív dolog. Kimarad az udvarlás, az ismerkedés fázisa. Nincs félelem attól, hogy nem felelnek meg a másik által róluk alkotott képnek.

Az érintettek mindent tudnak egymás érzelmi múltjáról. Tudják, hogyan kezdődött, hogyan végződött egy-egy kapcsolat, milyenek voltak a partnerek.

Megkönnyíti a kapcsolatot, hogy ismerik egymást a hétköznapokban is. Ismerik egymás szokásait, hangulatait. Nem kell azokat megmagyarázni, esetleg elrejteni. Mivel szeretet, kölcsönös megbecsülés már létezik közöttük, nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

A kontrák:

Fennáll a veszély, ha mégsem működik az újfajta kapcsolat, elvész a barátság is. Visszatérni az előző állapothoz nagyon nehéz, különösen a nők számára, akik mélyebben élik át a kudarcot.

A kapcsolat jellegének megváltoztatása előtt a partnereknek ezért tanácsos felmérniük, hogy valóban szerelemről van-e szó és nemcsak arról, hogy nem akarnak magányosak maradni, vagy többet akarnak együtt lenni.

Persze az is előfordul, hogy egy férfi és egy nő barátságuk során spontánul átlépik a barátság határait, vagy pedig akár egész életüket végigkísérheti egy olyan kapcsolat, amelyben a baráti és a szerelmi korszakok váltakoznak, de soha nem szakadnak el egymástól. Ahogyan például Szabó István Szerelmesfilmjének hősei…

 

Szólj hozzá

élet párkapcsolat pszichológia