2019. okt 16.

Két napon látogatható lesz Boris Vian otthona

írta: Göbölyös N. László
Két napon látogatható lesz Boris Vian otthona

 xvm4d818148-e681-11e9-9fb9-5b5d1c3f8ed4.jpg

A Tajtékos napok írója, groteszk és érzelmes sanzonok szerzője, kiváló költő, zenész és színész, 1953 és 1959 között élt a párizsi Véron utca 6b-ben. Csodálói a művész születésének közelgő centenáriuma alkalmából kivételesen két szombati napon, november 16-án és 23-án vezetővel megtekinthetik egykori otthonát.

A sajtó már előzetesen bebocsátást nyert és a Le Figaro megosztotta a látottakat olvasóival.

A kis lakás a Moulin Rouge mögött érintetlenül megmaradt, éppen azért, mert a tulajdonos a híres mulató. A szomszédos ház, a Théatre Ouvert hátsó bejárata felől keskeny lépcső vezet fel. Bent a szobát polcok veszik korül, a költő maga készítette ezeket, mivel szűkösen élt, és a lakás üres volt, amikor beköltözött második feleségével, Ursulával. A falakat befedik a könyvek százai, lexikonok, szürrealista képet, hangszerek.

A következő egy kis műhely: kalapács, szögek, ott-össze összeszedett tárgyak, , kerékpárlánc-darabok, fémdoboz tetők…

A teraszról kivételes panoráma nyílik: jobbról a költőtárs Jacques Prévert lakása, lehúzott redőnyökkel, balról a Théatre Ouvert kupolája, amelynek belsejét felfordított és bearanyozott csészékből készítették, szemben a Moulin Rouge, hátulról.

A szalonban 78-as fordulatszámú lemezek: A jazz dominál, Louis Armstrong, Oscar Peterson, Count Basie…

A plafonon egy sakktábla. Nicole Bertolt, a hagyaték gondozója tette oda, mert Vian imádott sakkozni. Két kis fémfigura, Colin és Chloé, a Tajtékos napok szereplői. Ursula, aki táncosnő volt, hozta őket Amerikából. A falra ragasztott fémdobozokat maga Vian őrizgette. Serdülő korától kezdve szívbeteg volt, ezért sok gyógyszert szedett.

„Azt mondta az apámnak, hogy nem fog 40 évnél tovább élni” – mesélte Françoise Canetti, akinek producer apja vette rá Viant, hogy énekeljen közönség előtt.

Boris Vian 39 éves korában halt meg szívrohamban. A legenda szerint akkor jött a végzetes rosszullét, amikor megnézte azt az amerikai filmet, amit a Köpök a sírotokra című regényéből készítettek.

Szólj hozzá

irodalom évforduló kultúrtörténet Franciaország Boris Vian