2019. nov 26.

Napóleon tábornokának holttestét exhumálták Oroszországban

írta: Göbölyös N. László
Napóleon tábornokának holttestét exhumálták Oroszországban

870x489_general_gudin_afp.jpg

Napóleon császár oroszországi hadjáratainak még mindig vannak titkai.

Szmolenszkben, a Valutyina Gora-i csata színhelyén fakoporsó maradványai között megtalálták és azonosítani tudták Charles Étienne Gudin tábornok maradványait. Az azonosítást megkönnyítette a hiányzó láb, amelyről a történészek tudták, hogy lövés ért, és fertőzés miatt amputálni kellett. Ennek ellenére a 44 éves Gudin néhány nappal később vérmérgezésben meghalt.

Az azonosítást megerősítették a családtagok maradványainak DNS-vizsgálatai, a testvére, édesanyja és a fia mintája. Ez utóbbi, Charles Gabriel César Gudin Napóleon mellett szolgált Waterloo-nál, és a császár állítólag nem adta azt a távcsövet, amellyel a csata menetét figyelte.

index_15.jpg

A kutatás kezdeményezője a francia-orosz történelmi emlékekkel foglalkozó alapítvány volt.

1812 augusztusában Michel Ney marsall parancsnoksága alatt Gudin tábornok 10 ezer katonával és 15 ágyúval szállt szembe az oroszokkal. Halála másnapján a császár így írt róla: „Egyike volt a hadsereg legkitűnőbb tisztjeinek, mind erkölcsi magatartása, mind bátorsága miatt”. A legenda szerint Gudin a síró Napóleon karjaiban halt meg.

A tábornok szíve 1822 óta a párizsi Pére-LaChaise temetőben nyugszik, még Napóleon parancsára szállították haza. Neve szerepel a Diadalíven, és mellszobra van a versailles-i kastély csatáknak szentelt galériájában. Az utódok remélik, hogy Charles Étienne Gudin  földi maradványai előtt az Invalides-ban is tiszteleghetnek hamarosan.

Szólj hozzá

történelem Oroszország Franciaország Napóleoni háborúk