2019. dec 11.

Eltűnnek a koalák az erdőtüzek miatt?

írta: Göbölyös N. László
Eltűnnek a koalák az erdőtüzek miatt?

191120025819-koala-rescue-bushfire-02-super-169.jpg

A videó, amelyen egy ausztrál nő megment a tűzből egy koalát, bejárta a világot. Sajnos a kis állat annyira megrémült, néhány nap múlva elpusztult.

Sokan aggódnak sorsukért és sokan eltúlozva ítélik meg a helyzetet. Egy természetvédő társaság például kijelentette, hogy a koalák 80%-a elvesztette élőhelyét és pusztulásra vannak ítélve.

Az Austrialian Associated Press becslése szerint 1,6 millió hektár erdő égett le az országban, a tüzet továbbra is gyakran tombolnak. Az állatoknak nincs vizük, nincsenek falevelek, amelyekből vízszükségletük 65%-át nyerik – magyarázta annak az állatkórháznak az igazgatója, ahol a sérült állatokat gondozzák.

A koalák azért is veszélyeztetettebbek Ausztráliában, mert míg például egy kenguru nagyon gyorsan el tud ugrálni, egy madár el tud repülni, a koala nagyon lassú  és nem tudja a fáját elhagyni. Felmászik az eukaliptusz tetejére, ahol a háza és az éléskamrája van, és várja, hogy a lángok kialudjanak: kisebb tűznél ez így is történik, de most a klímaviszonyok megváltozása miatt a tüzek erőssége példa nélküli. Az olajos eukaliptusz gyorsan ég és égő kéregdarabjai lángokat szórnak minden irányba.

Becslések szerint az elmúlt hónapokban közel ezer koala pusztult el, de a helyzet súlyosbodhat januárban, februárban, amíg melegebb lesz.

A legutóbbi, 2016-os összeírás során a kutatók 329 ezerre becsülték a koalák számát, ami azt jelentette, hogy három generáció alatt 24%-kal csökkent a populációjuk. A pontos számolás azonban nehéz, kis termetük, félénkségük és a nagy területek miatt. 2019-ben az ausztrál koala alapítvány (AKF) szerint már csak 80 ezer példány él belőlük.

Az erdőtüzeken kívül a koalákat sújtja élőhelyük átalakítása, élelmük degradálódása, a széndioxid emelkedése az atmoszférában csökkenti a falevelek tápértékét, ehhez járul még a szárazság, és az ausztráliai vadkutyák, a dingók támadása. A helyzetük főleg Új-Dél-Wales államban katasztrofális, ezzel szemben Victoria állam megúszta a nagy erdő- és bozóttüzeket. A kutatók abban bíznak, hogy egy idő után a most elpusztult terület újraéled, és akkor visszatérnek a koalák is.

 

Szólj hozzá

környezetvédelem klímaváltozás koalák Ausztrália