2020. jan 08.

A Nagy Testvér figyelmét az autóban sem kerüli el senki és semmi

írta: Göbölyös N. László
A Nagy Testvér figyelmét az autóban sem kerüli el senki és semmi

171529118-7d5a53b1-88fa-4101-85f8-8505340bb3a7.jpg

Gépkocsik új megfigyelő rendszere van születőben tv-kamerák és mesterséges intelligencia segítségével.

A Bosch olyan programon dolgozik, amelynek szenzorai nemcsak az utat és az autó vezetőjét, hanem az utasokat is monitorozzák„Ha az autó tudja, hogy mit csinálnak a sofőr és az utasok, a vezetés biztonságosabb és kényelmesebb is lesz” – magyarázta Harald Kröger, a német cég igazgató tanácsának tagja.

A rendszer gyártása a tervek szerint 2022-ben indul meg, abban az évben, amikor az Európai Unióban kötelezővé válnak az új közlekedés-biztonsági rendszabályok. Ekkortól kell ellátni az új gépkocsikat olyan biztonsági technológiával, amely például figyelmezteti a sofőrt fáradtságára, vagy figyelmének lankadására. Az EU-bizottság szerint ezzel az intézkedéssel a következő 15 év alatt 25 ezer életet menthetnek meg, és legalább 140 ezer súlyos sérülésekkel járó közlekedési balesetet lehet elkerülni.

A vizulis monitorozás az autó belsejében megoldás lehet az autonóm vezetésű autók alapvető problémájára. Amikor például a vezetőnek vissza kell vennie a volánt az autósztrádán, a rendszernek ellenőriznie kell, hogy a sofőr ébren van-e, nem olvas-e éppen újságot, vagy valamit az okostelefonján.

A Bosch új rendszer szemmel tartja az utasokat is, a sofőr mellett és mögött egyaránt. Figyelmeztet például arra, hogyha a hátul ülő gyerekeknek nincsen jól bekötve a biztonsági öve, de arra is, ha a hátul ülő túlságosan előrehajol, vagy felteszi a lábát a mellette lévő ülésre, mert ilyenkor a légzsák vagy az övek nem tudják megvédeni ütközés esetén.

A rendszer azt is megakadályozza, hogy a légzsákot aktivizálják gyerekülés felett. A gyerekek biztonsága kapcsán jól ismert az a veszély, amely a parkoló gépkocsiban hagyott kicsiket fenyegeti, főleg nyáron, amikor a felhevült, bezárt járműben megfulladhatnak. 2018-ban csak az Egyesült Államokban 50 ilyen szörnyű eset történt. A Bosch rendszere azonban ilyen esetben azonnal hívja a feledékeny szülőket okostelefonjaikon, sőt, ha szükséges, a mentőket.

 

Szólj hozzá

közlekedés mesterséges intelligencia Németország