2020. jan 11.

A mágneses északi pólus Szibéria felé mozog

írta: Göbölyös N. László
A mágneses északi pólus Szibéria felé mozog

190205131250-north-magnetic-pole-shift-exlarge-169.jpg

A greenwich-i szélességi körön keresztül Szibéria felé halad az északi mágneses pólus, és ez a jelenség, amelyet hónapok óta figyelnek, megzavarhatja a tengeri navigációt és az okostelefonok alkalmazásait.

A mágneses északi pólus a Föld felszínének egy olyan pontja, ahol a legbelsejében mozgó folyékony vas által alkotott goemágneses mező áramlásának vonalai merőlegesek és a talaj felé irányulnak.  Pozíciója befolyásolja az iránytűk és a navigációs rendszerek működését.

A mágneses északi pólus, a földrajzitól eltérően, nem mozdulatlan, egyre gyorsabban és kiszámíthatatlanabbul változtatja a helyét. Így, miután évszázadokig a kanadai sarkvidéken mozgott, a 90-es évektől kezdve felgyorsult és addig még soha nem tapasztalt ritmusban, évente 55 km-rel távolodik. Lassulásra vonatkozó jelek nincsenek.

2019-ben áthaladt a greenwich-i szélességi körön és Szibéria felé vette útját. Ez arra kényszerítette a kutatókat, hogy kiigazítsák egy éven belül immár másodszor a World Magnetic Modelt, amelyet az amerikai nemzeti óceán- és légköri hivatala és a brit geológiai intézet dolgoztak ki a műholdak adatai és a modern navigációs rendszerek alapján.

Az északi mágneses pólus mozgása a leszállópályák számainak kiegészítését is szükségessé teszi, de ami a leginkább nyugtalanítja a kutatókat az, hogy melyek ennek a jelenségnek, amelyet a Föld felszíne alatt 3 ezer km mélyen áramló vas vált ki, a „föld alatti” motivációi. Az új modell azt is kimutatta, hogy a földi mágneses tér 100 évenként 5%-kal gyengül. Ez odavezethet, hogy bekövetkezik „a mágneses káosz kora”, az északi és déli sark megfordulásával. Ez periodikusan már megtörtént, utoljára 780 ezer évvel ezelőtt és a tudósok szerint hamarosan újra ilyen jelenségnek lehetünk tanúi.

Ennek katasztrofális következményei lennének, mert eltűnne a mágneses mező által biztosított védőpajzs, és amíg nem jönne újra létre az egyensúly, az élőlények és a technológia infrastruktúrái ki lennének téve a Nap és a kozmosz halálos sugárzásának.

Néhány geofizikus a sarkok megfordulását a következő évszázadokra várja. Jelenleg azonban az északi mágneses pólus mozgásának iránya és sebessége a probléma, miközben a déli mágneses pólus szinte teljesen mozdulatlan.

Szólj hozzá

tudomány geológia mágneses pólusok