2020. jan 23.

Érdemes-e megőrizni Walt Whitman házát?

írta: Göbölyös N. László
Érdemes-e megőrizni Walt Whitman házát?

walt-whitman-house-99-ryerson-street-wallabout-lpc-3.jpg

Walt Whitman (1819 – 1892), a modern amerikai költészet előfutára csak rövid ideig, 1855-56-ban  élt Brooklynban, a Ryerson Street 99. számú házában, de ekkor jelentette be élete főművét, a Fűszálakat (Leaves of Grass), amelyet aztán egész életében bővített, csiszolgatott.

Tavaly, a költő születésének 200. évfordulóján számos megemlékezést tartottak. Ekkor került napirendre egykori otthonának sorsa.

A Walt Whitman Initiative fontosnak tartja a ház védelmét, annál is inkább, mert villanegyeddé akarják átalakítani Brooklyn Clinton Hill kerületét, és  nagy az építési vállalkozók érdeklődése.

A New York City Landmarks Preservation Commission, a bizottság, amely értékeli a kulturális hagyományokat őrző épületeket, azon a véleményen van, hogy a ház nem érdemes az átalakítás korlátozására. Ezen a véleményen van a jelenlegi tulajdonos is.

Az eset kapcsán újra hangot kapott az a vélemény, amely szerint Whitman, akit a demokrácia, a szabadság, az amerikai álom megvalósítása élharcosának tekintettek hosszú ideig, valójában rasszista volt, és nem érdemli meg, hogy egy olyan multietnikai negyedben ünnepeljék, mint Brooklyn.

A ház 1850-ben épült fából, amelyet most alumínium fed. Akkor építettek hozzá egy harmadik emeletet, amikor a költő ott élt szüleivel és bátyjával. Az ügy támogatói szerint e házat azért is meg kellene őrizni, mert kifejezi a költő személyiségét. Szegény volt, szerény, de tehetsége mégis ki tudott bontakozni. Költőként a modern szabad vers egyik atyja, és úttörője volt a nyílt érzékiségnek is az amerikai irodalomban. Csavargó életstílusával is ihletője volt a legnagyobb beat-költőknek, Allen Ginsbergnek, Lawrence Ferlinghettinek, Jack Kerouacnak. Versei a 20. század olyan kiváló zeneszerzői dolgozták fel, mint Kurt Weill, Benjamin Britten, Paul Hindemith vagy Leonard Bernstein, de még a Weather Report együttes I Sing The Body Electric című albuma is egyik versére utal.

3b36315u-hires_v2_img.jpg

A mintegy 30 házból, amelyekben Whitman lakott, már csak a Ryerson street 99 áll.

 

Szólj hozzá

irodalom kultúrtörténet USA Walt Whitman